Τρεις ημέρες χωρίς διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λόγω clawback

 

“Λουκέτο” βάζουν από την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου και για τρεις ημέρες τα διαγνωστικά κέντρα σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δυσβάσταχτες υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback που επιβάλλονται στον κλάδο.

 

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι οι πάροχοι υγείας παραμένουν διατεθειμένοι να συζητήσουν με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

Έντεκα συλλογικά όργανα που εκπροσωπούν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) και δηλώνουν ότι πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, επισημαίνουν ότι θα αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων. Επισημαίνουν ότι έτσι προστατεύουν πρώτα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους.

 

Σε σχετική επιστολή των φορέων προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, οι εκπρόσωποι των φορέων σημειώνουν ότι πρόσφατα κοινοποιήθηκε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (clawback).

 

Ποσοστά clawback

 

Το ποσό αυτό προσδιορίζεται:

  • για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%,
  • για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%,
  • για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

Επιπλέον, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.

 

Ποσοστά rebate

 

Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του clawback, πρέπει να προστεθούν οι περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα κατά την υποβολή των απαιτήσεων των παρόχων στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate).

 

Οι περικοπές στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν στη μεγαλύτερη τους κλίμακα το 50%, ενώ στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

 

Μειωμένη συμμετοχή ασθενών

 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για “τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής” και επισημαίνουν πως παρά το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους, αφενός μεν προσέθεσε νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό τους, αφετέρου δε κατάργησε τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες των επιχειρήσεων.

 

Όπως αναφέρουν έτσι οι εκπρόσωποι των φορέων, τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).

 

Το clawback αυξάνεται

 

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχετε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, «κόφτες» επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το clawback διαρκώς αυξάνεται: 11% το 2016, 17% το 2017, 24% το 2018.

 

Παραθέτοντας τα παραπάνω δεδομένα, επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Δεν μπορεί να καθίσταται περαιτέρω ελλειμματικός, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς καμία αύξησή του. Και καταλήγουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της.

 

Στην κινητοποίηση μετέχουν οι:

  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
  2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
  3. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
  4. Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)
  5. Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)
  6. Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)
  7. Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)
  8. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
  9. Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  10. Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)
  11. Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.).
υποχρεωτικές επιστροφέςclawbackrebateΔιαγνωστικά Κέντρα