Τρεις ημέρες διορία δίνει ο ΕΟΦ στις φαρμακαποθήκες για δήλωση αποθεμάτων ελλειπτικών φαρμάκων

Τρεις ημέρες διορία έχουν οι φαρμακαποθήκες για να δηλώσουν το απόθεμά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων: “Καλούνται οι Φαρμακαποθήκες να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία ισχύει προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης σύμφωνα με την απόφαση ΕΟΦ αρ.πρωτ. : 125334/22.11.22. Παρακαλούμε όπως τα αποθέματα αποσταλούν σε μορφή EXCEL στο e-mail pakaep@eof.gr ανά κωδικό φαρμακευτικού προϊόντος εντός 3 ημερών.

Σημειώνεται ότι όπως αναγράφεται και στην απόφαση ΕΟΦ αρ.πρωτ. : 125334/22.11.22 κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία ισχύει προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν ό,τι απόθεμα έχουν σε φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία και απαγορεύεται η εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο υπουργός Υγείας ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργιας τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών, η διορία είναι εφικτή και όχι ασφυκτική. Επίσης, δηλώνουν πρόθυμοι να δηλώσουν ό,τι αποθέματα τυχόν υπάρχουν προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά και να καλυφθεί εάν γίνεται μέρος των ελλείψεων. Εκείνο που ζητάνε οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών είναι ο έλεγχος και στους τρεις κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου.

Ειδικότερα, θεωρούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για χορήγηση ελλειπτικών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή – μέτρο που έχει ανακοινωθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Επίσης, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών ζητούν να ελεγχθούν οι καταγγελίες τους για μείωση ποσοτήτων φαρμάκων που εισάγουν στη χώρα μας ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς αντίστοιχα να έχει μειωθεί η συνταγογράφηση των εν λόγω φαρμάκων. Σε σχέση με τις καταγγελίες αυτές, ο υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει πέντε πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Το πρόβλημα των ελλείψεων σκευασμάτων όλων των ειδών και καθημερινής χρήσης, είναι έντονο τις τελευταίες εβδομάδες. Εχει ήδη επικαιροποιηθεί η λίστα των φαρμάκων για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές. Η απόφαση του ΕΟΦ της 29ης Νοεμβρίου περιλαμβάνει λίστα με 141 φάρμακα τα οποία απαγορεύεται να εξαχθούν σε άλλες χώρες.

ελλείψεις φαρμάκωνφαρμακείαφαρμακαποθήκεςφαρμακευτικές εταιρίεςΕΟΦ