Τρεις κινήσεις για φάρμακα χαμηλού κόστους από το Υπουργείο Υγείας – Τι αλλάζει

Τρεις αλλαγές για την παραμονή φθηνών φαρμάκων στην ελληνική αγορά ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό να μειωθεί κατά πολύ ο κίνδυνος να αποσυρθούν ενώ αποτελούν φθηνές και δοκιμασμένες θεραπείες για διάφορες κατηγορίες ασθενειών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη αφορά σε υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και αφορά στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας που θα έχει μια φαρμακευτική εταιρεία ώστε να αιτείται τη μεταφορά ενός φαρμάκου στην Αρνητική Λίστα, δηλαδή να μην αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά εξ ολοκλήρου από τους πολίτες. Μάλιστα, θα προβλέπεται η αύξηση της τιμής του φαρμάκου έως και 25%. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν για σκευάσματα που επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια να αιτούνται στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απένταξή τους από τη Θετική Λίστα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να γίνει για φάρμακα με κόστος έως 10 ευρώ, απλώνοντας ένα “δίχτυ” προστασίας ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος απόσυρσης. Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά την αύξηση κατά 25%, τα σκευάσματα δεν θα πρέπει να έχουν τιμή λιανικής που να ξεπερνά τα 10 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σημείο προβληματισμού για τους πολίτες αποτελεί το γεγονός ότι θα καλούνται να πληρώσουν το 100% της τιμής των φαρμάκων αυτών, αντί το πολύ μικρότερο ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή για τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ

Εκτός από τη δυνατότητα απένταξης από τη Θετική Λίστα και μεταφορά στην Αρνητική Λίστα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ταυτόχρονα την αύξηση τιμών πολύ φθηνών φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ανήκουν στη Θετική Λίστα. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εδώ και καιρό και ήδη οι εταιρείες καταθέτουν αιτήσεις στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τα σκευάσματα για τα οποία οι τιμές θα αυξηθούν είναι παλιά, δοκιμασμένα και εξαιρετικά διαδεδομένα φάρμακα, οι τιμές των οποίων είναι συνήθως κάτω των 5 ευρώ.

Προκειμένου να μην κινδυνεύσουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, το υπουργείο Υγείας θα αυξήσει λίγο τις τιμές τους. Και αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι εναλλακτικές εάν ορισμένα εξ αυτών αποσυρθούν είναι πολύ ακριβότερες θεραπείες. Ο υπουργός Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας που αφορούσε στις ελλείψεις φαρμάκων είχε δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κινδύνου που υπάρχει από απόσυρση κάποιων πολύ φθηνών σκευασμάτων: Φάρμακο που κοστίζει 1,4 ευρώ εάν δεν αυξηθεί λίγο η τιμή του και αποσυρθεί από την αγορά έχει ως αμέσως επόμενη εναλλακτική θεραπείας σκεύασμα που κοστίζει 67,46 ευρώ.

Η τρίτη κίνηση είναι η απαλλαγή από το clawback για φάρμακα που κοστίζουν έως 7,5 ευρώ. Το συγκεκριμένο “μοντέλο” ακολουθείται στα νοσοκομειακά φάρμακα και αναμένεται να γίνει και στα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το μέτρο προανήγγειλε ο ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο “Μια 10ετία φαρμάκου”.

φάρμακα χαμηλού κόστουςαρνητική λίσταφάρμακαθετική λίσταΕπιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης