Τριχόπτωση και μειωμένη λίμπιντο μεταξύ των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του COVID (νέα έρευνα)

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίμονα συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον COVID, που ονομάζεται μακροχρόνια COVID.

Τα συχνά αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID , όπως η κόπωση και η δύσπνοια, έχουν σημαντική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων.

Αλλά τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID είναι πολύ ευρύτερα από αυτό. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine , εντοπίστηκαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά COVID-19. Εξερευνήθηκαν επίσης μερικοί από τους παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID.

Στη μελέτη μας, αναλύθηξκαν ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης από περισσότερα από 450.000 άτομα στην Αγγλία με επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID και 1,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό COVID, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν 62 συμπτώματα, μόνο 20 από τα οποία περιλαμβάνονται στον ορισμό κλινικών περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μακροχρόνια COVID.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται στενά με τον COVID πέραν των 12 εβδομάδων ήταν εκπληκτικά και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντοΆλλα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Επιπλέον βρέθηκε ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον COVID .

 

Δεδομένου του εύρους και της ποικιλομορφίας των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του COVID που αναφέρονται σε έρευνες, ο μακροχρόνιος COVID είναι απίθανο να αντιπροσωπεύει μια μεμονωμένη κατάσταση, αλλά μάλλον μια ομάδα διακριτών καταστάσεων που εμφανίζονται ως συνέπεια της μόλυνσης από COVID. Η διερεύνηση πόσο καιρό διαφέρουν τα συμπτώματα του COVID σε διαφορετικές ομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις διαφορετικές διαδικασίες της νόσου στο σώμα που προκαλούν μακροχρόνιο COVID.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να χαρακτηριστεί σε τρεις διακριτές ομάδες με βάση τις συστάδες συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν:

  1. Η μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου το 80% των ατόμων με μακρά COVID στη μελέτη μας, αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονταν από κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο. 
  2. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, που αντιπροσωπεύει το 15%, είχε κυρίως ψυχική υγεία και γνωστικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, ομίχλη του εγκεφάλου και αϋπνία. 
  3. Η τρίτη και μικρότερη ομάδα, που κατέλαβε το υπόλοιπο 5%, είχε κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Σημαντικό είναι οτι η έρευνα  επικυρώνει αυτά που λένε τα άτομα με μακροχρόνια COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με το εύρος και την ποικιλομορφία των συμπτωμάτων τους. Ενισχύει επίσης ότι τα συμπτώματά τους δεν μπορούν απλώς να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες όπως οι υπάρχουσες συνθήκες υγείας ή οι επιπτώσεις του στρες που σχετίζονται με τη διαβίωση της πανδημίας.

απώλεια μαλλιώνσυμπτώματα COVID-19front-storiesμειωμένη λίμπιντο