Τριετής σύμβαση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C

Τριετή συμφωνία με τις εταιρείες Gilead και MSD αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες μέρες η Επιτροπή διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας η οποία θα αφορά στα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Μετά από 18 μήνες λοιπόν το Υπουργείο κατάφερε να κλείσει με «επιτυχία» όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση τη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδα, η οποία βέβαια έθεσε εκτός τη θεραπεία της εταιρείας Abbvie, η οποία επίσης συμμετείχε στη διαδικασία. Μετά την κατηγορία της ηπατίτιδας, σειρά φαίνεται να παίρνουν φάρμακα ανοσοθεραπείας, με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια να αναφέρεται στις ανοσοσφαιρίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συμφωνία για την Ηπατίτιδα C η οποία είχε κλείσει το καλοκαίρι του 2017, προέβλεπε προϋπολογισμό της τάξης των 67,6 εκατ. ευρώ για 14 μήνες. Τότε βέβαια η μέση έκπτωση όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην υπουργός υγείας ήταν της τάξης του 67%, ενώ τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκπτωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης από το 67,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μη επίτευξης του στόχου για θεραπεία περί του 400 ασθενείς το μήνα, «περίσσεψε» το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Με βάση την προηγούμενη κατάσταση, εκτιμάται πως σε ετήσια βάση ο νέος κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C θα είναι σημαντικά χαμηλότερος. Δηλαδή αντί για περίπου 57 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αναμένεται να είναι στο περίπου 60-70% αυτού. Κι αυτός θα αφορά σε θεραπείες για μερικές χιλιάδες ασθενών (εκτιμάται γύρω στις 30004000 ετησίως). Η Ελλάδα βέβαια έχει δεσμευτεί να θεραπεύσει περί τους 70.000 ασθενείς, όσους εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο και στην πλειοψηφία τους δεν το γνωρίζουν, μέχρι το 2030.

Όσον αφορά στη διαδικασία που έγινε, να αναφέρουμε ότι αποκλείστηκε το φάρμακο της εταιρείας Abbvie που ήταν το πιο πρόσφατο που εισήλθε στην ελληνική αγορά για την θεραπεία της νόσου. Το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί για όλους τους γονότυπους της νόσου, όπως επίσης και ένα από τα δύο φάρμακα που πέρασαν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η διαφορά της θεραπείας της Abbvie αφορούσε στο χρόνο ίασης ο οποίος είναι 8 εβδομάδες για τις περισσότερες κατηγορίες ασθενών, ενώ τα άλλα 2 είναι στις 12.

Το κριτήριο του αποκλεισμού, με βάση και τον κανονισμό που διέπει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι ήταν αποκλειστικά το κόστος. Ο τρόπος που έγινε δε η διαδικασία παρέπεμπε περισσότερο …σε διαγωνισμό μειοδοσίας παρά σε διαδικασία που θα έπρεπε να υπερισχύει το κλινικό επιστημονικό υπόβαθρο. Φυσικά καμία εταιρεία δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η θεσμοθέτηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και η αλληλεπίδραση της λειτουργίας της με την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων (ΗΤΑ) δεν έχει κενά. Μην ξεχνάμε δε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης αυτή τη στιγμή και με βάση τα όσα γνωρίζουμε φαίνεται ανενεργή, αν και τα φάρμακα για την ηπατίτιδα είχαν αξιολογηθεί από την προηγούμενη.

Να επισημάνουμε βέβαια ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν θα μείνουν χωρίς θεραπεία καθώς με τα δύο φάρμακα που πλέον θα υπάρχουν επιτυγχάνεται εκρίζωση της νόσου. Η δε απόφαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα τεθεί σε ισχύ από την αρχή Μαρτίου.
Μετά τον αποκλεισμό της εταιρείας φαίνεται να αποδυναμώνεται η δυνατότητα της χώρας να ακολουθήσει τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C μέχρι 2030. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στηρίζεται στις πρωτοβουλίες των φαρμακευτικών για τον εντοπισμό των ασθενών, κάτι αρκετά δύσκολο αλλά κυρίως για την ενημέρωση της Ελληνικής Κοινωνίας και της ιατρικής κοινότητας. Είναι γνωστό ότι την εξέταση για την διάγνωση του γονότυπου της ασθένειας τη χρηματοδοτούν οι εταιρείες καθώς αυτή δεν αποζημιώνεται.

Μάλιστα η Abbvie από το 2014 και μετά έχει επενδύσει περί τα 2 εκατ. ευρώ για προγράμματα εξάλειψης της νόσου, όπως οι επαναλαμβανόμενοι προληπτικοί έλεγχοι σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (φυλακές, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κ.λπ.), οι εκστρατείες ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου αλλά και γενικότερα η ενημέρωση της Ελληνικής Κοινωνίας.
Σημειώνεται ακόμη η Ελλάδα φαίνεται να απέχει σημαντικά από το στόχο της εξάλειψης αφού δεν καταφέρνει καν να πετύχει τους ετήσιους στόχους που είχε θέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 θεραπεύτηκαν από Ηπατίτιδα C περί του 2450 ασθενείς όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν ο διπλάσιος. Μάλιστα μια σημαντική μερίδα των ασθενών αυτών είχαν λάβει τη θεραπεία της Abbvie.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών ΦαρμάκωνAbbVieηπατίτιδα CMSDGilead