Τριπλασιάστηκαν τα τεστ για κοροναϊό μέσα σε δυο βδομάδες

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των τεστ που ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, όσον αφορά στον έλεγχο του πληθυσμού για κορονοϊό. Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 42.261 από 37.344 που ήταν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Φαίνεται δηλαδή ότι διενεργήθηκαν 4.917 περισσότερα τεστ από τα οποία προέκυψαν μόλις 33 νέα θετικά κρούσματα.

Η αναλογία είναι ακόμη καλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δύο εβδομάδες στην Ελλάδα είχαν διενεργηθεί 15.151 τεστ με τα συνολικά κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί να φτάνουν τα 1.156. Από τότε ο αριθμός των τεστ έχει παρουσιάσει άνοδο κατά 180% δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν όμως τα θετικά κρούσματα αυξήθηκαν αλλά λιγότερο από το διπλάσιο.

Βέβαια τα δείγματα που ελέγχονται μπορεί αν είναι και κάποια επαναληπτικά και να αφορούν ίδια άτομα όμως αυτά είναι δεν είναι ιδιαίτερα πολλά. Σημαντικό παράγοντα στην αύξηση παίζει το γεγονός ότι εδώ και μερικές εβδομάδες στη διαδικασία των τεστ έχουν εισέλθει δυναμικά και οι ιδιωτικές δομές υγείας, στις οποίες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και αν επιβαρυνθεί με το κόστος. Αντίθετα στις δημόσιες δομές υγείας υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για κάποιον ώστε να κάνει το τεστ.

Ιδιωτικά διαγνωστικά
Όπως αναφέραμε πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές έχουν προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πραγματοποιούν τα τεστ για κορονοϊό είτε δεχόμενοι τον «ύποπτο» ασθενή στις δομές τους, είτε μέσω επίσκεψης ειδικού συνεργάτη τους για τη λήψη δείγματος στο σπίτι.

Σχετικά με την αποζημίωση του τεστ, η σχετική Υπουργική Απόφαση διευκρινίζει ότι:
«Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του κορονοϊού σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να νοσούν ή να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, κατόπιν παραπομπής από τον ΕΟΔΥ ή/και το ΕΚΑΒ δύναται να διενεργείται σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Η τιμή αποζημίωσης ορίζεται ως εξής: α. Μεταφορά και κατ’ οίκον λήψη με εξειδικευμένο προσωπικό (επαγγελματίες υγείας) και πιστοποιημένους μεταφορείς βιολογικών υλικών ορίζεται σε 50 ευρώ. β. Διενέργεια ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια ορίζεται κατ’ ανώτατο σε 85 ευρώ ανά δείγμα που μπορεί να κατέλθει στα 67,5 ευρώ».

Οι συγκεκριμένες τιμές βέβαια αφορούν στην αποζημίωση του διαγνωστικού από τον ΕΟΠΥΥ και όχι τη χρέωση που κάνει το κάθε διαγνωστικό. Επίσης ο ασφαλισμένος θα δικαιούται να αποζημιωθεί εφόσον παραπέμπεται να εξεταστεί και όχι λόγω δικής του πρωτοβουλίας, δηλαδή να πληροί τις προϋποθέσεις ορισμού υπόπτου κρούσματος του ΕΟΔΥ.

Αναμένοντας τα τεστ αντισωμάτων
Προκειμένου να αντιληφθούμε αν όντως δεν κινδυνεύουμε να προσβληθούμε από τον ιό, τα πλέον ενδεικτικά τεστ είναι αυτά τον αντισωμάτων. Δηλαδή αξιόπιστες τεχνικές αιματολογικού ελέγχου που να δείχνουν ότι κάποιος έχει πλέον ανοσία στον ιό και δεν θα «κολλήσει» ξανά και φυσικά δεν θα είναι μεταδοτικός αφού θα έχει πλέον απαλλαγεί από αυτό.

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο λοιμωξιολόγος κ.Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόπιστα και ακριβή τεστ που να αποδεικνύουν τη «μακροπρόθεσμη ανοσία»

Όπως έχει τονίσει δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί όσον αφορά στην αξιοπιστία τους, κάποια τεστ αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προχωρήσει ένα σημαντικό αριθμό από αυτά σε μία φάση δοκιμών, η οποία θα μας δείξει τη αξιοπιστία τους.

«Υπάρχουν τεστ, λοιπόν, που μετά την 11η, 12η ημέρα, τις δύο βδομάδες, λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Αυτά τα τεστ, εάν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανένα και να λέει ότι αυτός το πέρασε. Τέτοιο τεστ δεν υπάρχει ακόμα» ανέφερε ο καθηγητής.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι προσπαθούμε να βρούμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα μας δείξουν καλύτερα την επιδημιολογική πορεία του ιού σε μία χώρα. Προέβλεψε δε ότι πολύ γρήγορα, εντός του Μαϊου, θα έχουμε τέτοια τεστ.

Πάντως έχουν γίνει κάποια τεστ και έχουν δοκιμαστεί στην Ελλάδα σε πληθυσμούς ασθενών, σε πολύ αρχικά στάδια ακόμα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς και από μικρές ερευνητικές ομάδες. Φαίνεται ότι και αυτά έχουν την ευαισθησία τους και την ειδικότητά τους, η οποία δεν είναι όμως το 100%.

«Σίγουρα όμως αυτό που καταλήγουν όλοι, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, είναι ότι αυτή τη στιγμή το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο για τη διάγνωση της νόσου και τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο επιδημιολογικά, για την καταγραφή και στην επόμενη φάση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

διαγνωστικά τεστκρούσματακορονοϊόςαντισωματα