Τρίτη δόση για 700.000 ήδη εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού

Διευρύνεται σταδιακά ο αριθμός των πολιτών που παίρνουν σειρά για τη λήψη τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, μετά και την ανακοίνωση ότι ανοίγει την Κυριακή 10/10 η πλατφόρμα για τη χορήγηση μίας ακόμη δόσης, όλων των πολιτών άνω των 50 οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολισμό τους πριν από περίπου 6 μήνες.

Συνολικά ο εμβολιασμός με τη τρίτη δόση αφορά σε περίπου 700.000 άτομα τα οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν λάβει ήδη δύο δώσεις μέχρι τις αρχές Απριλίου. Επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνονται και συμπολίτες μας με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η τρίτη δόση συστήνεται:

  1. Λόγω της βαθμιαίας μείωσης των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες.
  2. Μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο, ή από τις δύο δόσεις των εμβολίων.
  3. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα, ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.
  4. Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο, συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό.
  5. Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο , mRNA θα λάβουν την 3η δόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA εμβόλιο.
    Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
  6. Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσεως.
  7. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την τρίτη δόση ήταν, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.  Η μόνη εκδήλωση, που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.

Επέκταση και σε άλλες ομάδες

Πάντως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της τρίτης δόσης εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες σύμφωνα με ο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.  Ειδικότερα, όπως είπε κατά την χθεσινή ενημέρωση, είναι πιθανό στην πορεία να ενταχθούν και άλλες ομάδες στην τρίτη ενισχυτική δόση.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση πρόκειται για σύσταση και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού που πρέπει να εξασφαλιστεί.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση ειδικά για άτομα άνω των 60 και τα άτομα τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα γιατί είναι αυτά που παρουσιάσουν πτώση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί άλλη δόση μετά την τρίτη και ενισχυτική για τον οργανισμό. Αυτή φαίνεται να επαρκεί ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία από τον ιό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένα ποσοστό. Όλα τα κράτη τώρα αρχίζουν την τρίτη δόση» είπε.

Σε ερώτημα αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση και σε άλλες ομάδες είπε συγκεκριμένα: «Είναι αρκετά πιθανό, η Επιτροπή βλέπει τα δεδομένα και ανοίγει ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι αρκετά πιθανό στην πορεία και εδώ είμαστε να σας το ανακοινώσουμε».

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «ότι είναι αρκετά πιθανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακά θα εισάγονται όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Ειδικά όσο περνά το 6μηνο από τον δεύτερο εμβολιασμό, πιθανόν να έχει ανοίξει για όλο τον πληθυσμό πολύ πριν το τέλος του έτους.

Μάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο κορονοϊούτρίτη δόση εμβολίου