Tρίτη δόση: Ποιοι και πότε θα πρέπει να κάνουν συμπληρωματικό εμβόλιο και στην Ελλάδα

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και τα πρώτα δεδομένα από τις μελέτες για την απόδοση των εμβολιασμών ανοίγουν την συζήτηση για την περίφημη τρίτη δόση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Η εμπειρία του Ισραήλ

Η εμπειρία από το Ισράηλ, το οποίο προηγήθηκε τόσο χρονικά, όσο και σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης στους εμβολιασμούς δείχνει –ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ως προς την αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου, αλλά ειδικά σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών είναι μειωμένη μετά την παρέλευση εξαμήνου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να χοργήσει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους άνω των 60 ετών , ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να συγκρατηθεί η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Tρίτη δόση: Τον Αύγουστο οι αποφάσεις στην Ελλάδα

Η ίδια συζήτηση γίνεται και στην Ελλάδα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι εισηγήσεις κλίνουν στο να χορηγηθεί τρίτη δόση κατά προτεραιότητα σε άτομα που είτε λόγω νοσημάτων (μεταμοσχευμένοι, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία) είτε και λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Επίσης, στις πρώτες ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, η πλειονότητα των οποίων έκανε το εμβόλιο πριν από επτά μήνες.

«Εχουμε πει ότι το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας, και της φυσικής αλλά και των εμβολίων», είπε αυτή την εβδομάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως η ανοσοποίηση παραμένει ισχυρή και πέραν του εξαμήνου για όσους δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες – οπότε πιθανώς γι αυτούς δεν θα συζητηθεί ακόμη τρίτη δόση.

Η σύσταση Μόσιαλου

Από την πλευρά του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος έχει δηλώσει ότι σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% με 8% ο εμβολιασμός δεν οδηγεί σε ισχυρή ανοσοαπόκριση.

«Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε, συνιστώντας και εκείνος την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και ειδικές ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι για να χορηγηθεί τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό πραγματική απάντηση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο καθώς γίνονται σχετικές κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Φάουτσι: Πιθανή η τρίτη δόση στους ευάλωτους 

Στην τρίτη δόση του εμβολίου έχει αναφερθεί και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Κι εκείνος είπε πως οι Αμερικανοί, που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα μια δόση του εμβολίου.

«Εκείνοι που είναι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά σχήματα, αυτά είναι τα άτομα, τα οποία, εάν υπάρξει τρίτη δόση, κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να συμβεί, θα βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στις ευπαθείς ομάδες» δήλωσε ο Φάουτσι.

Επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων, ο Φάουτσι είπε οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα στοιχεία για να καθορίσουν πότε πιθανόν θα χρειαστούν νέες δόσεις του εμβολίου.

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για μια εργασία σε εξέλιξη, εξελίσσεται όπως σε πολλές άλλες πτυχές της πανδημίας» τόνισε ο Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ.

front-stories