Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία: Πως να τις ξεχωρίσετε – Οι πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές

Η τροφική αλλεργία και η τροφική δυσανεξία αποτελούν δύο καταστάσεις των οποίων τα συμπτώματα πολλές φορές συγχέονται, ωστόσο από πίσω κρύβονται δύο διαφορετικές αποκρίσεις του σώματός μας.

Η τροφική αλλεργία είναι μία επιβλαβής αντίδραση του οργανισμού ευαισθητοποιημένων ατόμων από ένα τρόφιμο, με παρέμβαση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η τροφική αλλεργία επηρεάζει πολλά όργανα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά, γαστρεντερικά, δερματικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα.

Από την άλλη η δυσανεξία είναι μία επιβλαβής αντίδραση του οργανισμού ευαισθητοποιημένων ατόμων από ένα τρόφιμο που προκαλείται από τοξικές, φαρμακολογικές ή μεταβολικές αντιδράσεις απέναντι στο τρόφιμο ή από χημικές ουσίες του τροφίμου. Στην τροφική δυσανεξία δεν παρεμβαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία;

Μια αλλεργική αντίδραση, από την άλλη, προκαλείται από την άμεση ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, που συμβαίνει είτε λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση ενός αλλεργιογόνου είτε και αρκετές ώρες αργότερα. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας κυμαίνονται από ήπια έως και σοβαρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν απρόβλεπτα. Ένα σοβαρό σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης ονομάζεται αναφυλαξία και μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, της γλώσσας ή των χειλιών, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, αίσθημα σύγχυσης ή αδυναμίας, ακόμα και ζαλάδα ή λιποθυμία από την μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν την ερυθρότητα της επιδερμίδας, την κνίδωση, το έκζεμα, το φτέρνισμα, την ρινική συμφόρηση ή και την ρινική καταρροή. Ένας ξηρός βήχας επίσης, η περίεργη γεύση, το στομαχικό άλγος, η ναυτία, ο εμετός ή ακόμα και η διάρροια μπορεί να είναι συμπτώματα αλλεργίας σε κάποιο τρόφιμο. Εάν είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ακόμα και η μικρή ποσότητα από αυτό, μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να το αποφεύγετε.

Οι πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές είναι:

  • Γάλα.
  • Αυγά.
  • Αράπικα φιστίκια.
  • Καρύδια.
  • Σόγια.
  • Σιτάρι.
  • Ψάρια.
  • Οστρακόδερμα.

Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανίσετε αλλεργία και σε άλλες, λιγότερο συνηθισμένες τροφές, οπότε αν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα, αποφύγετε την συγκεκριμένη και δείτε έναν αλλεργιολόγο για να μάθετε περί τίνος πρόκειται.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
τροφική αλλεργίααλλεργιογόνες τροφέςτροφική δυσανεξία