“Τσίμπλες” στα μάτια: Γιατί εμφανίζονται όταν ξυπνάμε;

Όλοι κάποια στιγμή πρέπει να έχουμε ξυπνήσει με ενοχλητικές τσίμπλες στα μάτια μας. Παρότι πρόκειται για μια φυσική λειτουργία των ματιών μας, που έχει συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου προβλήματος, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

 

Γιατί εμφανίζονται;

1.  Επειδή τα μάτια παραμένουν κλειστά κατά τη διάρκεια του ύπνου

Τα μάτια σας παράγουν συνεχώς βλέννα και δάκρυα  για προστασία. Όταν κοιμάστε, τα μάτια σας συνεχίζουν να παράγουν δάκρυα και βλέννα αλλά επειδή δεν ανοιγοκλείνουν η υπερβολική βλένη συγκεντρώνεται στις γωνίες των ματιών και στις βλεφαρίδες.  Οι τσίμπλες περιέχουν τους βλενογόννους και τα νεκρά κύτταρα που παράγει το μάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2. Παράγονται φυσικά στα μάτια μας

Οι εκκρίσεις αυτές μπορούν να είναι λιπώδεις ή να έχουν στερεοποιηθεί. Αποτελούν έναν σημαντικό μηχανισμό του οργανισμού, προκειμένου να προστατεύσει τα μάτια από βακτήρια και μικροργανισμούς.

 

Γιατί μπορεί να επιφέρουν προβλήματα;

Έχετε ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκύψει αν κοιτάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα την οθόνη του κινητού σας ή του υπολογιστή ή αν μένετε σε χώρο με διαρκή χρήση του air condition.   Τα μάτια δεν έχουν αρκετά δάκρυα που τα ενυδατώνουν και μπορεί να τα νιώθετε τσιμπήματα και δυσφορία.

Δεν τα αφαιρείτε αρκετά συχνά

Όταν ξυπνάτε, συνηθίζετε να πιάνετε το κινητό σας; ή να πηγαίνετε κατευθείαν για πρωϊνό; Κι όμως η πρωινή ρουτίνα πρέπει να ξεκινά από το να αφαιρείτε τις τσίμπλες.  Ο πιο σωστός τρόπος είναι με ένα υγρό πανί ή με ζεστό νερό, το οποίο θα τις αφαιρέσει αποτελεσματικά.

Τα μάτια μπορεί να μολυνθούν

Εάν βλέπετε αυτές τις τσίμπλες συχνά, αυτό δεν είναι φυσιολογικό.  Μπορεί να σημαίνει οτι υπάρχει κάποια μόλυνση οπότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Η καλή υγιεινή των ματιών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των ματιών σας και στην αποφυγή ερεθισμού και μόλυνσης.

 

Tips

  • Να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο, χρησιμοποιώντας ειδικό ντεμακιγιάζ ματιών ή σαμπουάν μωρού σε ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε καλά τη μάσκαρα και το eyeliner γύρω από το μάτι.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα βλέφαρα και τα μάτια σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.