Τσιόδρας: 300 διασωληνώσεις τέλος Μαρτίου-στο 0,89 ο δείκτης Rt

Tη μείωση του δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας κορονοϊού “Rt” στο 0,89 αλλά και την υποχώρηση των διασωληνωμένων στους 300 το τέλος Μαρτίου, σημείωσε χθες στην Ημερίδα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID – 19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις» του ΓΕΕΘΑ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα διατηρώντας όμως συνθήκες προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί αλλά η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να τον φοβάται και δεν θα αιφνιδιάζεται καθώς διαθέτει σημαντικά όπλα. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και αυτό γίνεται με βασικό όπλο τον εμβολιασμό. Μάλιστα τόνισε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποτρέπουν βαριές νοσήσεις και θανάτους και δεν έχει νόημα να αναμένουμε ένα νέο εμβόλιο ενάντια στην Μετάλλαξη Όμικρον.

«Αλλάζουμε την εστίαση από τα κρούσματα στη σοβαρή νόσηση, στην ιολογική επιτήρηση και στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος που αρχικά εστιάζαμε στα κρούσματα ήταν ότι συμβάδιζε με τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Μετά την επικράτηση της Όμικρον, η συσχέτιση κρουσμάτων – θανάτων έχει αλλάξει.

Στην αρχική φάση της πανδημίας, δηλαδή, τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και οι θάνατοι «πήγαιναν παρέα». Ωστόσο, καθώς επικρατεί η Όμικρον, αποσυνδέονται τα κρούσματα από τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

“Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, για η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνα. Δεύτερον, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να υπάρχουν περισσότεροι άνοσοι πληθυσμοί, προστατευμένοι είτε από προηγούμενη λοίμωξη είτε από εμβόλιο. Επομένως, αυξάνονται οι άνθρωποι που διαθέτουν μία άμυνα στον ιό” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

“Γι αυτό το λόγο, με τη μετάβαση την οποία κάνουμε τους επόμενους μήνες και από του χρόνου, θα επιτηρούμε περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους” συμπλήρωσε.

Οι εκτιμήσεις Τσιόδρα για το μέλλον

Στο κλείσιμο της παρουσίας του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ θα συνεχιστεί η επιτήρηση του ιού και η ανίχνευση μεταλλάξεων.

Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία και γι αυτό θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις ομάδες πληθυσμού, με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τέλος, είπε ότι με βάση την εκτίμηση των μαθηματικών μοντέλων αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι θα έχουν πέσει στους 300.

Σχεδόν στο 100% η προστασία με τρεις δόσεις

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Στη χώρα μας, πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Εξήγησε τι είναι η «υβριδική ανοσία», που αποτελεί συνδυασμό της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο που οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη απάντηση του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ λεμφοκύτταρα.

Οι χειρότερες επιπλοκές του κορονοϊού

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή στις επιπλοκές του κορονοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

διασωληνώσειςεμβόλιο κορονοϊούκορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας