Βαριατρική χειρουργική: Μελέτη διαπιστώνει σημαντική πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας σε παρακολούθηση 40 ετών

 Η βαριατρική χειρουργική – επίσης γνωστή ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους – είναι στην πράξη από τη δεκαετία του 1950. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και τις συγκεκριμένες παθήσεις έως και 40 χρόνια αργότερα.  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση 83% στα ποσοστά θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.  Βρήκαν επίσης ότι οι νέοι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών.

Η βαριατρική χειρουργική, η οποία αναφέρεται σε διαφορετικές  χειρουργικές  τεχνικές  απώλειας βάρους , είναι στην πράξη από τη δεκαετία του 1950 . Οι γιατροί πραγματοποίησαν  περισσότερες από 198.000  επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020. Ενώ η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να έχει αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή – ακόμη και σωτήρια – για τους ασθενείς, οι διαδικασίες έχουν επίσης  πιθανούς κινδύνους .

Τώρα μια νέα αναδρομική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα βρίσκει ότι άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και παθήσεις όπως  καρδιαγγειακές παθήσεις ,  διαβήτης και  καρκίνος  έως και 40 χρόνια μετά την επέμβαση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από  χρόνια ηπατική νόσο  σε άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ήταν 83% υψηλότερα από ό,τι σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Και οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση είχαν αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών από εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.  Η μελέτη εμφανίζεται στο  Obesity Trusted Source , το επίσημο περιοδικό της The Obesity Society.

Η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 22.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική στη Γιούτα μεταξύ 1982 και 2018. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική αλλά ταιριάστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και τον δείκτη μάζας σώματος.

Μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν 16% χαμηλότερη σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε σχέση με αυτά που δεν είχαν υποβληθεί. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώθηκε κατά 29% για καρδιαγγειακές παθήσεις, 43% για καρκίνο και 72% για διαβήτη σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στους νεότερους

Αυτή η νέα έρευνα αποκάλυψε επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία σε νεότερους ανθρώπους που έκαναν βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ηλικίας 18 έως 34 είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική είχαν  2,4 φορές υψηλότερο ποσοστό κινδύνου  για αυτοκτονία σε σχέση με τους νέους που δεν είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

 Δυστυχώς, αυτή η μελέτη δεν εξήγαγε δεδομένα προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά ψυχολογικά. Τα ευρήματα μπορεί να ενθαρρύνουν περαιτέρω τη συμπερίληψη  ψυχολογικού/συμπεριφορικού ελέγχου  πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε ασθενείς που αναζητούν χειρουργική επέμβαση σε μικρότερες ηλικίες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μακροπρόθεσμα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής

Η παχυσαρκία επηρεάζει ουσιαστικά κάθε όργανο σε όλο το σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε τύπο επιπλοκής, ακόμη και καρκίνο, αναφέρουν οι ειδικοί.  Και χάνοντας βάρος, είναι σε θέση να αντιστρέψουν αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χειρουργική επέμβαση για ασθενείς που πληρούν τα  κριτήρια για χειρουργική επέμβαση.

 

βαριατρική