Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο την Κυριακή, ένα ορόσημο που δεν έφτασε ποτέ κανένας από τους προκατόχους της τα τελευταία 1.000 χρόνια και που μόνο λίγοι μονάρχες σε όλο τον κόσμο έχουν επιτύχει ποτέ.

Η Ελισάβετ, 95 ετών, έγινε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από δώδεκα άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ βρισκόταν στην Κένυα σε διεθνή περιοδεία.  Τα νέα της γνωστοποίησε ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών μετά από περισσότερες από επτά δεκαετίες δίπλα της.

Η Ελισάβετ θα γιορτάσει ιδιωτικά, αλλά θα υπάρξουν τέσσερις ημέρες εθνικών εκδηλώσεων για να τιμήσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της τον Ιούνιο.

«Ενώ είναι μια στιγμή για εθνικούς εορτασμούς, θα είναι μια ημέρα ανάμεικτων συναισθημάτων για την Αυτή Μεγαλειότητα καθώς η ημέρα σηματοδοτεί επίσης 70 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Τζορτζ ΣΤ’», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ευχαριστώντας τον μονάρχης για την «ακούραστη υπηρεσία της».

Η Ελισάβετ συνέχισε να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της μέχρι τα 90 της, αλλά έχει εμφανιστεί ελάχιστα δημόσια από τότε που πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο τον περασμένο Οκτώβριο για μια απροσδιόριστη πάθηση και στη συνέχεια έλαβε οδηγίες από τους γιατρούς να ξεκουραστεί.  Ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή κυκλοφόρησαν πλάνα πριν από το ορόσημο της Κυριακής, δείχνοντάς της να βλέπει αντικείμενα από προηγούμενα βασιλικά ιωβηλαία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει μονάρχης κατά τη γέννησή της, και έγινε βασίλισσα μόνο επειδή ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε για να είναι με την Αμερικανίδα διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.  Αλλά το 2015, ξεπέρασε τη Βικτώρια ως η μακροβιότερη κυρίαρχος της Βρετανίας.

Αν και μικρή σε ανάστημα – με ύψος 5 πόδια 3 ίντσες σύμφωνα με αναφορές – υπήρξε μια πανύψηλη φιγούρα στη Βρετανία για επτά δεκαετίες . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει επιβλέψει τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του τέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Όταν ανέβηκε στο θρόνο, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Χάρι Τρούμαν διοικούσαν τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίστοιχα, ενώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Συμπεριλαμβανομένου του Τσόρτσιλ, έχει υπηρετηθεί από 14 πρωθυπουργούς – το ένα τέταρτο όλων αυτών που υπήρχαν στη Βρετανία από τον Ρόμπερτ Γουόλπολ πριν από 300 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, υπήρξαν 14 πρόεδροι των ΗΠΑ.  

Ως η σημερινή γηραιότερη και μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, η παγκόσμια παρουσία της ήταν επίσης βαθιά και διατηρεί έναν σχεδόν ασυναγώνιστο μυστήριο.

«Αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι όταν οι αρχηγοί κρατών συναντώνται, είτε στο συνέδριο της G7 είτε στο συνέδριο της COP, θέλουν να συναντήσουν τη βασίλισσα», δήλωσε η Άννα Γουάιτλοκ, καθηγήτρια Ιστορίας της Μοναρχίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

«Μπορεί να είναι πρόεδροι ή αρχηγοί κρατών στη χώρα τους, αλλά υπάρχει κάτι πολύ μαγικό σε αυτή τη μινιατούρα γυναίκα».

Μόνο λίγοι μονάρχες πιστεύεται ότι βασίλεψαν για περισσότερο από την Ελισάβετ. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας, ο οποίος έχτισε το παλάτι των Βερσαλλιών, θεωρείται ότι κατέχει το ρεκόρ για ένα κυρίαρχο κράτος, κυβερνώντας για 72 χρόνια, ενώ ο Sobhuza II ήταν βασιλιάς της Σουαζιλάνδης για σχεδόν 83 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1982.

Βασίλισσα Ελισάβετ