Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου

Όπως όλα δείχνουν η άρση του lockdown είναι μακριά, γεγονός που υποχρεώνει σε ανανέωση στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων. Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να εφοδιάσουν τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης οι οποίες μπορούν να ισχύουν έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. 
 
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ 14 μέρες και οι οποίες μπορούν να εκδίδονται από 25/2/2021. 
 
Ο τρόπος χορήγησης των βεβαιώσεων είναι είτε ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είτε από τον ιστότοπο forma.gov.gr μετά από υπεύθυνη δήλωση-αίτηση του εργοδότη η οποία χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε εργαζόμενους που παρέχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

lockdownβεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων