Βοηθάνε τα ακτινίδια για την χρόνια δυσκοιλιότητα;

Τα ακτινίδια που ονομάζονται και κινέζικα φραγκοστάφυλα, είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά – είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες.  Το φυτό προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν και καλλιεργείται επίσης στη Νέα Ζηλανδία και την Καλιφόρνια . Ο καρπός έχει ελαφρώς όξινη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή μαγειρεμένος.

Γνωρίζουμε όλοι οτι το ακτινίδιο βοηθά στην καλή υγεία του οργανισμού. Σε μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, φάνηκε ότι καταναλώνοντας 2 ακτινίδια την ημέρα βελτιώνεται η δυσκοιλιότητα αλλά και το φούσκωμα. 

Ερευνητές στο Michigan, υχαιοποίησαν 79 ασθενείς στη Βόρεια Αμερική, που υπέφεραν από χρόνια δυσκοιλιότητα σε 4 εβδομάδες κατανάλωσης ακτινιδίων (2 αποφλοιωμένα ολόκληρα φρούτα καθημερινά), δαμάσκηνων (περίπου 12 δαμάσκηνα ημερησίως) ή ψύλλιου (12 g ημερησίως). Αυτές οι δόσεις δίνουν ισοδύναμες ποσότητες φυτικών ινών. Οι ασθενείς είτε είχαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα είτε λειτουργική δυσκοιλιότητα.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν ακτινίδια (45%) είδαν βελτίωση στην δυσκοιλιότητα, αλλά λίγο καλύτερα πήγαν όσοι κατανάλωσαν δαμάσκηνα (67%)  ή ψύλιο (64%). Το φούσκωμα βελτιώθηκε περίπου το ίδιο σε όλους.

Φαίνεται λοιπόν πως το ακτινίδιο αποτελεί μία φυσική επιλογή για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας που είναι και αποτελεσματική.  Αυτή η μελέτη, αν και μικρή, υποδηλώνει ότι το ακτινίδιο είναι μια ασφαλής και λογικά αποτελεσματική μη φαρμακολογική θεραπεία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Το ακτινίδιο πιθανότατα είναι πιο ακριβό από το ψύλλιο και τα δαμάσκηνα, αλλά πιο προσιτό και προσιτό από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

δυσκοιλιοτηταακτινίδια