Βοήθησαν οι μάσκες στην πρόληψη εξάπλωσης της Covid-19; Τι δείχνει νέα μελέτη

Δυστυχώς, οι προσπάθειες κάλυψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19 δεν βοήθησαν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου. Αυτό είναι σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανασκόπηση 78 τυχαιοποιημένων δοκιμών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φυσικών παρεμβάσεων κατά των ιών του αναπνευστικού.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Βιβλιοθήκη Cochrane στα τέλη του περασμένου μήνα προσπάθησε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των φυσικών παρεμβάσεων στη διακοπή ή τη μείωση της εξάπλωσης ιών οξέων αναπνευστικών οδών. Τα μέτρα πρόληψης που εξετάστηκαν περιελάμβαναν προληπτικό έλεγχο στα λιμάνια εισόδου, απομόνωση, καραντίνα, φυσική απόσταση και χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες προσώπου, γυαλιά και άλλα.

Έξι από τις νέες δοκιμές που περιλαμβάνονται στη μετα-ανάλυση διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τέσσερις συνεχιζόμενες μελέτες που αξιολογούν τις μάσκες ταυτόχρονα με την πανδημία του κοροναϊού αναλύθηκαν επίσης για την εκτενή ανασκόπηση.

“Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των μασκών προσώπου. Η χαμηλή έως μέτρια βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη μας στην εκτίμηση του αποτελέσματος είναι περιορισμένη και ότι το πραγματικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό από την παρατηρούμενη εκτίμηση του αποτελέσματος”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα… δεν έδειξαν σαφή μείωση της ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού με τη χρήση ιατρικών/χειρουργικών μασκών. Δεν υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ της χρήσης ιατρικών/χειρουργικών μασκών σε σύγκριση με τους αναπνευστήρες N95/P2 στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας όταν χρησιμοποιούνται σε τακτική φροντίδα για τη μείωση της αναπνευστικής ιογενούς λοίμωξης», πρόσθεσαν.

Τα ευρήματα της έρευνας φαινομενικά έθεσαν αμφιβολίες για τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι οποίες περιλάμβαναν την κάλυψη ως ουσιαστικό μέσο για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με το περιοδικό National Review .

Μπορεί να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, το CDC είπε ότι οι μάσκες προσώπου δεν ήταν απαραίτητες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, άλλαξε γρήγορα τη στάση της έναν μήνα αργότερα, λέγοντας ότι οι μάσκες ήταν «τα πιο σημαντικά» και «ισχυρά» εργαλεία για χρήση εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Το CDC και πολλοί ειδικοί συνεχίζουν να συνιστούν τη μάσκα ως μέσο προστασίας από τον Covid και άλλους ιούς του αναπνευστικού. Ωστόσο, η νέα αναθεώρηση ενδέχεται να επηρεάσει την αντίληψη του κοινού για το προληπτικό μέτρο.

Αλλά για τον Δρ Marc Siegel, καθηγητή ιατρικής στο NYU Langone Medical Center, η πρόσφατη μελέτη έχει έναν βασικό περιορισμό. Τόνισε ότι εφόσον οι συγγραφείς βασίστηκαν σε τυχαιοποιημένες δοκιμές, τα ευρήματα μπορεί να απέχουν πολύ από αυτά που βρέθηκαν σε πληθυσμιακές μελέτες για μάσκες σε περιβάλλοντα «πραγματικού κόσμου», ανέφερε η New York Post

cdcμάσκα κοροναϊόςfront-stories