Βραχιολάκι ταυτοποίησης σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς – Τι προβλέπει εγκύκλιος της Μ. Γκάγκα

Βραχιολάκι αναγνώρισης θα φορούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που επιχειρείται. Αυτό ορίζει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που εστάλη προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία γίνονται στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία) και με σκοπό την εναρμόνιση των ελληνικών νοσοκομείων με τους Διεθνείς Στόχους για την Ασφάλεια των ασθενών. Ο πρώτος στόχος είναι: “Ταυτοποιήστε τον ασθενή σας σωστά”.

Ετσι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυρία Γκάγκα, η ταυτοποίηση αποτελεί μια ασφαλή διαδικασία που επιτρέπει την χωρίς πιθανότητα λάθους επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη υπηρεσιών υγείας. Το βραχιόλι ταυτοποίησης είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό πάνω στο οποίο αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη υπηρεσιών υγείας. Οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία είναι: Νοσηλευτές τμημάτων, μαίες- μαιευτές τμημάτων, νοσηλευτές και μαίες/μαιευτές– προϊστάμενοι/τομεάρχες/διευθυντές νοσηλευτικής υπηρεσίας, ιατροί, τα τμήματα ποιότητας και τα γραφεία των διοικητών.

Ποιοι θα φοράνε βραχιόλι ταυτοποίησης

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, κάθε ασθενής πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του για νοσηλεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Βραχιόλι θα τοποθετείται, επίσης, στα νεογέννητα και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση, ανεξαρτήτως εισιτηρίου ή νοσηλείας.

Τι θα γράφει το βραχιολάκι

Ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια καθώς και ο μαιευτής ή μαία (για γυναικολογικά-μαιευτικά περιστατικά), θα αναγράφουν τα εξής στοιχεία:

– Για ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλ. Όνομα, πατρώνυμο, πώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του χρήστη υπηρεσιών υγείας, και εάν ο χρήστης είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, ο/η νοσηλευτης/τρια ή μαιευτής/μαία οφείλει να τον/την ρωτήσει πριν τοποθετήσει το βραχιόλι προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του/της.
– Αριθμό Μητρώου Ασθενούς του Νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.
– Ημερομηνία γέννησης του χρήστη υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα του χρήστη υπηρεσιών υγείας ή το διαβατήριό του).

Για ειδικές κατηγορίες ισχύουν τα παρακάτω:

– Εάν ο/η ασθενής είναι παιδιατρικός, μέλος της οικογένειας με Α’ βαθμό συγγένειας, κηδεμόνας, ή νόμιμος εκπρόσωπος πρέπει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του παιδιού.

– Νεογνά ταυτοποιούνται παρουσία της μητέρας, με ροζ βραχιόλι για τα θήλεα νεογνά και μπλε για τα άρρενα νεογνά, όπου πάντα αναγράφεται: επίθετο νεογνού, ονοματεπώνυμο μητέρας, το φύλο του νεογνού, η ημερομηνία γέννησης, η ώρα γέννησης, ο αριθμός μητρώου εισαγωγής της μητέρας. Τοποθετούνται πάντα 2 βραχιόλια (αντίθετο χέρι- πόδι). Αν η μητέρα έχει λάβει γενική νάρκωση επιβεβαίωση των στοιχείων γίνεται από τον Θεράποντα Ιατρό και τον/την Προϊστάμενο/η.

– Ενήλικοι ασθενείς που φτάνουν στο Νοσοκομείο μετά από βαρύ τραυματισμό, χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον, συγχυτικοί και χωρίς συνοδούς ταυτοποιούνται, πχ ως “Άγνωστος 1”, “Άγνωστος 2”, κοκ, με ημερομηνία προσέλευσης και αριθμό μητρώου (η αρίθμηση ξεκινά από την αρχή κάθε ημερολογιακής ημέρας του χρόνου). Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν τον ασθενή μέχρι να έρθει επίσημη ανακοίνωση αναγνώρισης του. Σε αυτήν την περίπτωση το βραχιόλι αλλάζει και τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς αναγράφονται σε αυτό χωρίς να αλλάζει ο αριθμός μητρώου.

Σημειώνεται ότι εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού ταυτοποίησης στον καρπό του (δεξί ή αριστερό) μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο (δεξί ή αριστερό) του.

Μίνα Γκάγκαασφάλεια ασθενώννοσοκομεία χώραςΟΔΙΠΥ