Βρετανία: Νέα εξπρές τεστ αντισωμάτων κοροναϊού, για το σπίτι

Το τεστ γίνεται με ένα απλό τρύπημα του δακτύλου και μπορεί να δείξει, αν ο οργανισμός διαθέτει αντισώματα για τον ιό. Δεν είναι δηλαδή ενδεικτικό ενεργής λοίμωξης, μπορεί να αποκαλύψει όμως αν κάποιος πέρασε τον ιό, με συμπτώματα ή χωρίς. Το αποτέλεσμα βγαίνει σε 15 λεπτά.

Τα τεστ αυτά θα είναι διαθέσιμα στην Βρετανία σύντομα και θα αξιολογηθούν και θα δοκιμαστούν αρχικά σε υγειονομικό προσωπικό στην Οξφόρδη, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί, όπως ελπίζουν οι ειδικοί. Αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αυτή την εβδομάδα, ώστε να μπορούν τα τεστ να διατεθούν και στους πολίτες.  Η λογική πίσω από την χρήση αυτών των γρήγορων τεστ είναι πως, όσοι έχουν αντισώματα, θα έχουν πιθανώς και ανοσία απέναντι σε μια νέα λοίμωξη από τον κοροναϊό (αν και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το κατά πόσο ο οργανισμός αποκτά ανοσία έναντι του νέου ιού).

Προτεραιότητα για τα τεστ θα έχουν και όσοι βρίσκονται σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι τους, όπου και θα τους σταλεί το τεστ ή θα το προμηθευθούν οι ίδιοι, όταν αυτό είναι έτοιμο για διάθεση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, ίσως και σε μερικές μέρες. Τα τεστ θα αποσταλούν από την εταιρεία Amazon, ενώ προβλέπεται να διατίθενται και στα φαρμακεία, ενώ το κόστος τους ακόμα δεν είναι καθορισμένο, αναμένεται όμως να είναι χαμηλό.

Το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται παράλληλα με το συμβατικό μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης), αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο ανιχνεύει ενεργή λοίμωξη και όχι αν κάποιος έχει ήδη περάσει τη νόσο.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει, συνδυάζοντας τα δύο ειδών τεστ, να αποκτήσει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Και άλλες χώρες σχεδιάζουν την ανάπτυξη και κυκλοφορία γρήγορων τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό τους, αλλά η Βρετανία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα το κάνει, σε αυτή τουλάχιστον την έκταση.

Πηγή : The Guardian με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Μπόρις ΤζόνσονΤεστ αντισωμάτωνΚοροναϊόςΒρετανίαPCR