Ξεπέρασαν και πάλι τις 200 οι εισαγωγές λόγω covid

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα φαίνεται να μην υποχωρούν ενώ και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια αναχαίτισης του 4ου κύματος. Να σημειωθεί ότι χθες σημειώθηκε και πάλι άνοδος των νέων εισαγωγών λόγω covid στα νοσοκομεία που ξεπέρασαν τις 200, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περί τα 1800 άτομα.

Το στοιχείο που ανησυχεί πιο πολύ είναι η διατήρηση των διασωληνώσεων στα επίπεδα άνω των 330  – χθες αυξήθηκαν στις 347– και αφορούν κατά βάση άτομα άνω των 40 ετών ανεμβολίαστα. Όπως αναφέρουν  οι ειδικοί, μπορεί τα κρούσματα να μην είναι δραματικά αυξημένα όμως αρκούν μερικές 100δες διαγνώσεων σε ηλικιωμένους για να ταρακουνήσουν έντονα το ΕΣΥ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως ο κορονοϊός οδηγεί σε νοσηλεία και σε θάνατο κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία είναι ανεμβολίαστα. Κι αυτό τη στιγμή που ο κρίσιμος επιδημιολογικός δείκτης Rt (μεταδοτικότητα) βρίσκεται και πάλι πάνω από το 1 δηλαδή ένα άτομο που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε έναν ακόμη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 15ήμερο, τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4,7%. Η αύξηση κινήθηκε στο ποσοστό του 4% για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών. Όμως παρά τη σχετικά ήπια πορεία των κρουσμάτων σ’ αυτές τις ηλικίες, οι διασωληνώσεις διατηρήθηκαν σε ψηλά επίπεδα.

Νοσηλείες

Έτσι σήμερα είναι διασωληνωμένοι 192 συμπολίτες μας άνω των 65 ετών από 168 πριν δυο βδομάδες, 144 ηλικίας 40-64 ετών από 151 και 11 από 14 ηλικίας 18-39 ετών. Είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών να μην αυξάνονται έντονα, όμως από αυτά προκύπτουν σταθερά διασωληνώσεις και θάνατοι. Και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος είναι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την πορεία των νοσηλειών να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 5/10 ήταν 194 (ημερήσια μεταβολή +32.88%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 160 ασθενείς.

Φαίνεται ακόμη ότι πλέον τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι λιγότερα αν και μάλλον είναι πιο σοβαρά. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 27/9-3/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.131, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.055. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,07

Αντίστοιχα την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.334, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.223. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,09.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Σχετικά με την πορεία των διασωληνωμένων και την κρίσιμη κατάσταση στη Β. Ελλάδα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα χθες. Όπως σημείωσε τα  στοιχεία από τη βόρεια Ελλάδα, από την 4η ΥΠΕ που είναι στο «κόκκινο», καταγράφουν 225 νοσηλευόμενους και 55 άτομα σε ΜΕΘ με τα 2 μόνο άτομα να είναι εμβολιασμένα, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι.

νοσοκομείαΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςΜίνα Γκάγκαδιασωληνώσειςcovid