Ξεπέρασαν σε δύο μέρες τις 1200 οι νέες εισαγωγές στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία για την επιβάρυνση των νοσοκομείων λόγω κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου σημειώθηκαν περί τις 1235 νέες νοσηλείες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διότι οι νοσηλείες αυτές “παράγουν” νέες διασωληνώσεις και συνέπεια αυτών είναι και οι θάνατοι.

Ειδικότερα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στις 5/1 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν  593 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 486 ασθενείς. Αντίστοιχα μια μέρα πριν δηλαδή για τις 4/1 στην επιδημιολογική έκθεση σημειώνονταν ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας για τις 3/1 ήταν 641 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί διότι ακόμη στις νέες εισαγωγές δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από το ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Πολύ γρήγορα θα προσεγγίσουμε και πάλι τις 5000 νέες νοσηλείες στα νοσoκομεία λόγω covid, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 4500.

Τι σημειώνουν οι ειδικοί

Όπως επεσήμανε προχθές ο επίκουρος  Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 290%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφει και μία μικρή μείωση της τάξης του 1%.

“Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση, ωστόσο, στους σκληρούς δείκτες. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μία μικρή μείωση γύρω στο 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Η πανδημία, λοιπόν, λόγω της «Όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα. Ωστόσο, προς το παρόν, βλέπουμε να συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από τη νόσο παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη συγκεκριμένα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αξίζει να σημειώσουμε πως την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν κάτω από 300. Τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, ενώ η προσέλευση στα επείγοντα ασθενών με covid είναι αυξημένη τα τελευταία 24ωρα.

Ο Γιώργος Χειλάς, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναφέρει στην ΕΡΤ πως: «Βομβαρδιζόμαστε από πολύ μεγάλη προσέλευση, τριπλάσιος τετραπλάσιος αριθμός, αριθμός εισαγωγών σταθερός, ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 ημέρες».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι θετικοί στον κορονοϊό 2.500 εργαζόμενοι. Από αυτούς 1.200 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Σπύρος Αδαμόπουλος Γενικός Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», επισημαίνει πως: «Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει στο ΕΣΥ. Είμαστε στα όριά μας».

Για ο λόγο αυτό, το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα επίταξης προς τους ιδιώτες γιατρούς. Θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Για να καλυφθούν τα κενά, οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή, της “Όμικρον” που είναι σημαντικά».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του νέου κύματος θα έρθει στα μέσα Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει αυξημένος ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

νοσηλείεςνοσοκομείαΠΟΕΔΗΝκορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνηςκλίνες ΜΕΘ