Ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ το κόστος για τα self test των μαθητών το 2022

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε η Πολιτεία προκειμένου να παρέχει δωρεάν self test στους μαθητές μετά τα Χριστούγεννα. Όπως ανέφερε στην Επιστημονική Εκδήλωση “Θεραπευτικές Εξελίξεις 2022″η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το κόστος για τα self test κάθε εβδομάδα μετά την έναρξη της η σχολικής χρονιά το 2022, ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τις εβδομάδες που πέρασαν μέχρι τις αρχές Απριλίου, βλέπουμε ότι το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε μαθητής θα έπρεπε να κάνει κάθε βδομάδα 2 self test προκειμένου να πάει στο σχολείο. Αν όμως κάποιος από τους συμμαθητές ήταν κρούσμα, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το τμήμα, τότε όλοι οι μαθητές θα έπρεπε να κάνουν τεστ ακόμη και 6 φορές σε μια εβδομάδα!

Το πρωτόκολλο αυτό, άλλαξε στις αρχές Απριλίου, με την υποχρεωτικότητα να αφορά μόνο σε ένα σελφ τεστ.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από την έναρξη της σχολική χρονιάς το 2022, πάνω από 500 χιλιάδες μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.  Το γεγονός αυτό οδήγησε στη διενέργεια εκατοντάδων χιλιάδων άλλων self και rapid test, τα οποία φυσικά αφορούσαν σε μια ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη.

Γενικότερα, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος σημείωνε ότι κάθε εβδομάδα τα φαρμακεία έκαναν τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ από τις πωλήσεις self και rapid test. Όμως αυτό το σημαντικό έκτακτο έσοδο πλέον δεν θα συνεχιστεί. Από 1η Μάιου τα self test καταργούνται όπως και οι γενικότεροι περιορισμοί.

 Αποκλιμάκωση της επιδημίας

Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών, αν και σημειώνει υψηλά ποσοστά μολύνσεων, με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, δεν θεωρείται ότι καθοδηγεί την πανδημία.

Έτσι κι αλλιώς βέβαια οι δείκτες της πανδημίας στην Ελλάδα υποχωρούν. Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα να υποχώρησαν κατά 35% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το πλέον αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι οι διασωληνωμένοι πλέον βρίσκονται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021 και σύντομα αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τους 300.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 9.271 από 14.175 μια εβδομάδα πριν. Επίσης μέσα στην ίδια βδομάδα μειώθηκαν κατά 25,5% οι νέες εισαγωγές οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 266 την ημέρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δεικτών είναι και η σημαντική μείωση των διασωληνώσεων στις 313, όμως ακόμη αυτό δεν έχει αποτυπωθεί σε αντίστοιχη υποχώρηση των νέων θανάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα των 60 την ημέρα.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης και ότι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον παρά την υψηλή μολυσματικότητά της, ήδη κορυφώθηκε.

 

κρούσματα κορονοϊούΕΟΔΥself tests