Υγιής μετά τα 50: 5 tips για τον άνδρα

Κάθε ηλικία απαιτεί την προσαρμογή σε έναν νέο τρόπο ζωής. Η αλλαγή lifestyle συνεπάγεται διατροφικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στην άσκηση προσαρμοσμένες στις ανάγκες του οργανισμού μας ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρισκόμαστε. Τα 50 έτη είναι μια ηλικία σταθμός για τον άνδρα όπου πια αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται το ίδιο με μερικά χρόνια πριν. Η κόπωση είναι πιο εύκολη, τα κιλά ανεβαίνουν πιο εύκολα αφού ο μεταβολισμός αρχίζει να μην ενεργοποιείται τόσο γρήγορα και φυσικά αλλάζει και το σώμα. Πριν αρχίσουν να εγκαθίστανται αυτές οι αλλαγές, καλό είναι οι άνδρες μετά τα 50 να υιοθετήσουν τις 5 παρακάτω συνήθειες προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. 
 
-Φρόντισε το μυαλό σου…
 
Το σταυρόλεξο, το σουντόκου, ο διαλογισμός αλλά κυρίως η καλή διατροφή μπορούν να προλάβουν το Αλτσχάιμερ που πια αρχίζει να εμφανίζεται όλο και νωρίτερα. Σύμφωνα με μελέτες, η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη που μπορεί κάποιος να υιοθετήσει για να έχει καλή λειτουργία του εγκεφάλου του ως τα βαθιά γεράματα. 
 
Κόψε ή έστω περιόρισε το αλάτι…
 
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 και διεξήχθη στις ΗΠΑ, ένας στους δέκα θανάτους ενηλίκων οφείλεται στο υπερβολικό αλάτι στη διατροφή. Το 60% των θανάτων από υπερβολική χρήση άλατος είναι σε άνδρες. Βέβαια, το να αρχίσει κανείς να βάζει λιγότερο αλάτι στο φαγητό του είναι η αρχή αλλά όχι και το τέλος, αφού παράλληλα θα πρέπει να πει όχι και σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλάτι, όπως κάποια είδη ψωμιού, τα αλλαντικά και κάποια είδη γρήγορου σνακ. 
 
-Διατήρησε τα οστά σου δυνατά!
 
Η οστεοπόρωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αρκετοί άνδρες υποφέρουν από οστεοπόρωση μετά τα 50 και γι’ αυτό καλό είναι με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού να γίνεται λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και προβιοτικών. 
 
-Νερό για υγιή προστάτη
 
Τα προβλήματα με τον προστάτη απασχολούν πολλούς άνδρες μετά τα 50. Σύμφωνα με μελέτες το νερό μπορεί πραγματικά να προλάβει αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι λέγοντας νερό, δεν εννοούν τη σόδα ή τα ανθρακούχα αναψυκτικά αλλά το απλό νερό χωρίς πρόσθετα όπως ζάχαρη και άλλες ουσίες που επιδεινώνουν τον προστάτη. 
 
-Καλή σεξουαλική υγεία με καρπούς και ωμά λαχανικά
 
Για άλλη μια φορά η διατροφή μπορεί να προλάβει τα περισσότερα προβλήματα. Κάπως έτσι, η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων με τρανς λιπαρά μπορούν να στερήσουν από τον άνδρα την ικανότητα για καλό sex μετά τα 50. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα ωμά λαχανικά πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής του άνδρα μετά τα 50 για καλή σεξουαλική υγεία. 
οστεοπόρωσηΆνδραςπροστάτηςsexάνδρας μετά τα 50