Υιοθετείστε καλές συνήθειες για την υγεία των νεφρών σας

Tα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Bοηθάνε στον μεταβολισμό, ρυθμίζουν τον όγκο και την πίεση του αίματος, δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, διατηρούν τα οστά ισχυρά και απαλλάσσουν τον οργανισμό από όλα τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα.   Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα νεφρά, με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν ευαίσθητα σε πέτρες στα νεφρά, σε μολύνσεις, κύστεις, όγκους και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η καλύτερη πρόληψη για τις ασθένειες των νεφρών, είναι να υιοθετήσετε συνήθειες όπως:

Μεγάλη κατανάλωση νερού

Από τους μεγαλύτερους παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν βλάβη στα νεφρά είναι η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, καθημερινά. Χρειάζεται σωστή και τακτική ενυδάτωση ώστε να μην συσσωρεύονται τοξίνες στο αίμα.

Συχνή εκκένωση της ουροδόχου κύστης

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αφήνουν την κύστη γεμάτη ούρα για μεγάλο χρονικό με αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορες επιπλοκές και στα νεφρά. Μην εμποδίζετε το κάλεσμα της φύσης και αδειάζετε τακτικά την κύστη σας.

Μειωμένη κατανάλωση νατρίου

Και μιλάμε για το αλάτι!! Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικό αλάτι που είναι η κύρια πηγή του νατρίου. Όταν τρώμε πολύ αλάτι, τα νεφρά κάνουν υπερπροσπάθεια για την αποβολή του νατρίου και αυτό μπορεί να επιφέρει μακροχρόνια, προβλήματα.

Μην κάνετε κατάχρηση παυσίπονων

Τα παυσίπονα είναι πολλές φορές ανακουφιστικά, αλλά τα περισσότερα έχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούν να βλάψουν διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων και τα νεφρά.

Μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης

Αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη γιατί μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση μεταφέρει την πίεση στα νεφρά και μπορεί να τα βλάψει.

Μειώστε την κατανάλωση πρωτεΐνης

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να χειροτερέψει τα νεφρά, αν ήδη έχουν προβλήματα. Η υπερβολική  ποσότητα πρωτεΐνης αυξάνει το μεταβολικό φορτίο στα νεφρά.

Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που βλάπτει τα νεφρά.

Διακοπή καπνίσματος 

Γνωρίζουμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για όλο τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφροπάθειας.

Κοιμηθείτε καλά! 

Όταν κοιμόμαστε ανανεώνονται οι ιστοί στα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η διαδικασία της ανανέωσης διακόπτεται με αποτέλεσμα να επιφέρει προβλήματα και στα νεφρά, όπως και σε άλλα όργανα.

νεφρά