Υπάρχει καινοτομία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

Για τον ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην καινοτομία και την έρευνα έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΦ στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, προκειμένου να παρουσιάσει στα ΜΜΕ τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη. 

Ο κ. Δέμος ανέφερε πως οι παραγωγικές μονάδες που δημιουργούνται στην Τρίπολη είναι το τέλος μίας επενδυτικής προσπάθειας και πως η αρχή έγινε μέσα από τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών. Πέρα λοιπόν από τις επενδύσεις, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πολύ δυνατά ερευνητικά προγράμματα τα οποία τρέχουν.

Παράγεται τελικά έρευνα στη χώρα; Υπάρχει καινοτομία; Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων προάγει την καινοτομία παγκοσμίως;

Η αλήθεια είναι πως ναι και αυτό γίνεται και έμμεσα και άμεσα. Βλέπουμε πως τα φάρμακα της νέας γενιάς είναι ολοένα και πιο ακριβά, όχι λόγω αισχροκέρδειας, αλλά  λόγω αλλαγών στην παρασκευή φαρμάκων που έχει αυξημένα κόστη, λόγω αυξημένων απαιτήσεων από τις νομοθετικές Αρχές και φυσικά λόγω του μικρού κοινού που απευθύνονται, καθώς τα περισσότερα νέα φάρμακα αφορούν ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στα κρατικά συστήματα υγείας διεθνώς. Με απλά λόγια, τα λεφτά δεν φτάνουν για να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα νέα φάρμακα.

Και κάπου εδώ πρέπει να αναδειχθεί η αξιοποίηση των γενοσήμων, ώστε το εκάστοτε κράτος να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να πάρει νέα φάρμακα. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν αέναο κύκλο ανάμεσα στις εταιρείες πρωτοτύπων και γενοσήμων, γιατί μετά τη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πατέντας, δημιουργούν τα γενόσημα χώρο για να μπορέσει κάθε κράτος να συνεχίσει να καινοτομεί. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει βοήθεια χωρίς την έμμεση υποστήριξη της βιομηχανίας γενοσήμων.

Ο άμεσος τρόπος που η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων προάγει την καινοτομία είναι πιο εμφανής, μα ίσως επειδή ζούμε στον «δυτικό κόσμο» δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε εύκολα! Τα περισσότερα καινοτόμα φάρμακα κυκλοφορούν στις δυτικές χώρες, στις ΗΠΑ και σε κάποιες ακόμα λίγες χώρες εκτός. Οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτή, παρ’ όλα αυτά υπάρχει και σε αυτές κόσμο με σπάνιες νόσους για παράδειγμα. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχεται η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως, που με τη λήξη της πατέντας, μπορεί να φέρει στο ράφι των φαρμακείων των χωρών αυτών ένα φάρμακό ασφαλές και αποτελεσματικό. Με τον τρόπο αυτό δίνεται πρόσβαση στην καινοτομία σε όλους τους ασθενείς του κόσμου, χωρίς κάποιο κριτήριο.

Η φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων είναι αυτή που τροφοδοτεί με καινοτομία των 90% των ασθενών του πλανήτη.

Η Ελλάδα έχει μία τεράστια ειδική θέση στο χώρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας γενοσήμων. Ενώ είμαστε το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης, η παραγωγή που γίνεται στην χώρα αντιστοιχεί στο 10% των φαρμακοβιομηχανιών που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα καινοτομούμε, αλλά με έναν μη εκκωφαντικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που τρέχουν καινοτόμα projects που αφορούν χιλιάδες ασθενείς.

Για παράδειγμα, πλήθος ασθενών καταναλώνουν καθημερινά πάνω από ένα χάπι που αφορούν σε διαφορετικά ζητήματα υγείας.

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η Winmedica, κάνει έρευνα για να δει αν μπορούν αυτές οι διαφορετικές δραστικές ουσίες να μορφοποιηθούν κάτω από ένα χάπι. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί ο ασθενής και θα συμμορφωθεί πιο εύκολα στη φαρμακευτική αγωγή του.

Υπάρχουν, ωστόσο δραστικές ουσίες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο χάπι. Και εδώ έρχεται η καινοτομία του packaging που προσφέρουν εταιρείες, όπως η Uni-pharma, που βοηθούν τον κάθε ασθενή να μην ξεχνά να λάβει τη φαρμακευτική αγωγή του.

Ένας σημαντικός τομέας, στον οποίο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται είναι τα υβριδικά φάρμακα και κυρίως οι συνδυασμοί φαρμάκων και medical pass. Οι συσκευές αποδεικνύονται πολύ σημαντικές για την υγεία του ατόμου και σε αυτές έχει αρχίσει η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και επενδύει σημαντικά. Εκεί δεν κάνει focus στη δραστική ουσία, αλλά στο πώς θα λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η συσκευή. Σε αυτόν τομέα πρωτοπορεί η Elpen και θα ακολουθήσει και η DEMO.

Τέλος, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπαίνει και στο κομμάτι της βιοτεχνολογίας, με μία νέα παραγωγική μονάδα στον Άγιο Στέφανο.

Έρευνακαινοτομίαφαρμακοβιομηχανία γενοσήμων