Υπέροχο δέρμα στα 50+

Μπορεί το δέρμα μας να δείχνει όμορφα και λαμπερό μετά τα 50? Και τι χρειάζεται να κάνουμε?

Το δέρμα και η εμμηνόπαυση

Η εμπειρία, η σοφία αλλά και η αυτοπεποίθηση  μπορεί να αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα επίπεδα πολλών ορμονών. Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο δέρμα μας.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα μας. Το σώμα μας σταματά να παράγει τόσο πολύ κολλαγόνο και χάνουμε λίπος κάτω από το δέρμα. Η ελαστικότητα μειώνεται και σε συνδυασμό με την ξηρότητα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές, αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση – ειδικά γύρω από το λαιμό, τη γνάθο και τα μάγουλα – αλλά και λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα μάτια και πάνω από το άνω χείλος.

Το αποτέλεσμα; Είμαστε πιο επιρρεπείς σε  χαλάρωση και ρυτίδες.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Αγαπήστε το δέρμα σας. Αγαπώ σημαίνει φροντίζω. Τακτική εξειδικευμένη περιποίηση.  Δείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε:

Σωστός καθαρισμός

Ο καθαρισμός είναι ένα σημαντικό βήμα φροντίδας του δέρματος – ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Με την πάροδο των χρόνων, το δέρμα στεγνώνει και είναι αναγκαία η υγρασία. Το κλειδί είναι η χρήση ενός καθαριστικού για πολύ ξηρό έως ξηρό δέρμα. Επιλέξτε μια κρεμώδη φόρμουλα που ενυδατώνει αντί για καθαριστικά αφρού ή γέλης, τα οποία μπορούν να απομακρύνουν την υγρασία.

Ενυδάτωση ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος

Μετά την εμμηνόπαυση, το δέρμα έχει μεγαλύτερες ανάγκες για ενυδάτωση. Για αυτό, επιλέγουμε μία βαθιά ενυδατική κρέμα, κατάλληλη για τον τύπο του δέρματος και την ηλικία μας.

! Tip:  Για ενίσχυση της ενυδατικής δράσης της κρέμας σας: Κάντε ένα ζεστό ντους και ενώ το πρόσωπό σας είναι ακόμα νωπό, τοποθετήστε την ενυδατική κρέμα. 

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας είναι must!

Παρόλο που ο καρκίνος του δέρματος και οι ρυτίδες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο κατά στις ηλικίες των 20 και των 30 ετών, δεν πρέπει να αμελούμε την προστασία του δέρματος μας  και μετά τα 50.  Αυτό γιατί το δέρμα μπορεί να έχει λιγότερη φυσική προστασία σε σχέση με όταν ήμασταν νεότεροι. Αναζητήστε λοιπόν μία κρέμα ημέρας με αντιηλιακή προστασία, συγκεκριμένα με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

Μειώστε τις ρυτίδες

Οι ρυτίδες συνήθως προέρχονται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, με την πάροδο των ετών αλλά και με τις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Καθώς τα επίπεδα ορμονών μειώνονται με την ηλικία, η ποιότητα του δέρματος επηρεάζεται και έτσι οι ρυτίδες γίνονται όλο και πιο βαθιές.

Οι ρυτίδες μπορεί να είναι πιο εμφανείς όταν το δέρμα είναι ξηρό, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη για εσάς ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο, το σαγόνι και το λαιμό σας καθημερινά και αναζητήστε προϊόντα περιποίησης του δέρματος που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και της χαλάρωσης και που οδηγούν σε μια πιο φωτεινή εμφάνιση συνολικά.

Επικεντρωθείτε στα σημεία που «δείχνουν» την ηλικία!!

Τα «σημεία ηλικίας» στο πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος μπορούν να γίνονται πιο εμφανή κατά την εμμηνόπαυση.

  • Μειώστε την εμφάνισή τους, χρησιμοποιώντας αντηλιακό κάθε μέρα.
  • Χρησιμοποιείστε ειδικά προϊόντα στα χέρια, στο ντεκολτέ, στο πρόσωπο.
  • Κάντε απολέπιση που θα διώξουν τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα θα λάμψει ξανά.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προϊόντα λεύκανσης αν χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε εξειδικευμένο δερματολόγο.

Μην ξεχνάτε τα χέρια!

Η «ενηλικίωση» μας, φαίνεται και στα χέρια!  Το δέρμα ζαρώνει, οι φλέβες μπορεί να γίνονται πιο ορατές, το δέρμα δείχνει «τσαλακωμένο».  Απαραίτητη η ενυδατική κρέμα στα χέρια αλλά και η προστασία από τον ήλιο.  Μην ξεχνάτε και τα γάντια, αν κάνετε δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο.

«Φάτε» τα αντιοξειδωτικά σας

Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα νεανική εμφάνιση και το διατηρεί σφικτό. Μειώνεται όμως όταν πέφτουν τα επίπεδα  των οιστρογόνων.  Η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε το δέρμα μας πιο δυνατό από μέσα προς τα έξω. Ψάξτε για φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (παίρνουν το χρώμα τους από αυτές τις υγιείς ενώσεις) και προσπαθήστε να καταναλώσετε ποικιλία από αυτά.

Επίσης, η σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, φυτικές ενώσεις που φαίνεται να δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Οι ισοφλαβόνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ψάξτε για την πολυπόθητη «ισορροπία»

Το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα μας πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστάσεις όπως η ψωρίαση. Και αν έχουμε άγχος, μπορεί να ξεχάσουμε ή και να εγκαταλείψουμε ακόμη και τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό και άλλες τεχνικές μείωσης του στρες για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Εντάξτε ό,τι άσκηση σας αρέσει στην καθημερινότητά σας

Η άσκηση κάνει κάτι περισσότερο από απλή τόνωση των μυών μας. Ανακουφίζει από το άγχος. Ενισχύει επίσης την κυκλοφορία, η οποία αρχίζει να επιβραδύνεται με την ηλικία. Το επιπλέον οξυγόνο και η ροή του αίματος μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας να φαίνεται πιο φωτεινό και πιο υγιές.

Ύπνος: η καλύτερη κούρα ομορφιάς

Ο επαρκής ύπνος βοηθά το δέρμα να φαίνεται φρέσκο και λαμπερό. Ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια και δίνει επίσης στο υπόλοιπο σώμα την ευκαιρία να επαναφορτιστεί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα και το μεταβολισμό των ορμονών με πολλούς από τους ίδιους τρόπους που κάνει η γήρανση.  Να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Και μην ξεχνάτε!

Γελάστε. Χαμογελάστε. Η καλή διάθεση ακτινοβολεί στο πρόσωπο!