Υποκατάσταση και ανασφάλιστοι εκτοξεύουν την φαρμακευτική δαπάνη

Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της φαρμακευτικής αγοράς σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς ήδη το συνολικό clawback στο τέλος του εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 372 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμη και τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ (357 εκατ. ευρώ). Το τρέχον έτος αποδεικνύεται λοιπόν ως η πλέον δύσκολη χρονιά με το claw back να ξεφεύγει δραματικά ειδικά μετά τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στη φαρμακοβιομηχανία, κατά τους πρώτους μήνες του έτους η αύξηση του clawback κυμάνθηκε γύρω στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η υπέρβαση εκτροχιάστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτιο η υπέρβαση της δαπάνης άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχε κλείσει στα 35,8 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο ανήλθε σε 78 εκατ. και το Μάιο σε 73 εκατ. ευρώ, από 49,4 εκατ. ευρώ και 44,6 εκατ. ευρώ, τους αντίστοιχους μήνες του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 το claw back έκλεισε στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στα 372 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε το 2018 σχεδόν στα 572 εκατ. ευρώ. Αν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, τότε φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 800 εκατ. ευρώ!
Επί πρόσθετα, γύρω στα 550 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα rebate (από 450 πέρσι) και άρα μιλάμε για συνολική επιβάρυνση στην αγορά 1,35 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες το κόστος για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 330 εκατ. ευρώ δηλαδή να είναι αυξημένο κατά 50% καθώς πέρυσι ήταν στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ.

Όμως δεν ευθύνεται μόνο η κάλυψη των ανασφάλιστων που οδηγεί σε αυτά τα ύψη τις επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Η αγορά φαρμάκου φέτος δείχνει να έχει ανεβάσει ταχύτητες πλησιάζοντας το +6% σε ρυθμό ανόδου με τα συνταγογραφoύμενα φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία να κινούνται με ρυθμό +5%.

Κι αυτό γιατί η τακτική της υποκατάστασης συνεχίζει να διατηρείται όσο κι αν επιχειρείται η διεύρυνση του μεριδίου των γενοσήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένα της IQVIA για το πρώτο 6μηνο του έτους (με αναγωγή σε ετήσια βάση) υπολογίζουν την υποκατάσταση στην αγορά των αποζημιούμενων φαρμάκων στα 109 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου κατά 66 εκατ. ευρώ η υποκατάσταση και η αύξηση της συνταγογράφησης ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τις όποιες εξοικονομήσεις είχαν πετύχει οι ανατιμολογήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι πέτυχαν μείωση στη δαπάνη κατά 93 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις τιμών από τις ανατιμολογήσεις, όπως  έχει επισημανθεί, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στη συγκράτηση της δαπάνης. Η τελευταία, όμως, ανακοστολογηση ήταν πριν από περίπου 15 μήνες. Με την αγορά να αναμένει την ανάρτηση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του έτους ήδη από την Άνοιξη, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις (αν δηλαδή θα έχει ουσιαστικές αυξήσεις ή θα πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στη δαπάνη, αλλά και τι θα γίνει με την αναγωγή) ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Δελτίο θα βγει εντός του έτους όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και με βάση την ανάλυση της εταιρείας μελετών IQVIA για το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ετησιοποιημένη βάση (1/7/2018-30/6/2019) διαμορφώνεται στα 3,86 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε απόλυτες τιμές της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, το συγκεκριμένο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ στα πρωτότυπα φάρμακα από από πλευράς αξίας, ενώ στα γενόσημα η αύξηση ήταν της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, συνολικά στο εν λόγω 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη) απορρόφησαν το περίπου 56% της αγοράς σε αξίες (μερίδιο περίπου 28% με προστασία πατέντας και το ίδιο για off patent) και τα γενόσημα το 23% της αγοράς.

φαρμακευτική δαπάνηυποκατάστασηclawback