Υποσχέσεις για αύξηση δαπανών στην υγεία κατά την 72η Συνέλευση του Π.Ο.Υ.

Στην απόφαση της Κυβέρνησης για καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού, χωρίς διάκριση, με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων και των προσφύγων- μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας, αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στην 72η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Στην ομιλία του, που είχε θέμα: «Καθολική κάλυψη υγείας: να μη μείνει κανείς πίσω», ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας στο χώρο της υγείας με στόχο την καθολική κάλυψη υγείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “για να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές καθολικής κάλυψης υγείας και ειδικότερα στην κατεύθυνση «να μην μένει κανείς πίσω» χρειάζεται τα κράτη- μέλη να διασφαλίζουν ικανό ποσοστό δαπανών για τη Δημόσια Υγεία αλλά και η διακρατική συνεργασία με την ισχυρή βοήθεια του Π.Ο.Υ. να οδηγήσει σε δίκαια και διαφανή συστήματα τιμολόγησης των φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών.

Με αυτούς τους στόχους, που είναι και στόχοι του Π.Ο.Υ. σκοπεύουμε να πορευτούμε σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη, καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας, χωρίς διάκριση για όλους όσους ζουν στη χώρα μας και τους επισκέπτες της.

Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί βασικό ζήτημα στη χώρα μας και έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Η Ελλάδα έλαβε μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το έργο από το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη. Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψη Υγείας”.

Γιάννης Μπασκόζοςκαθολική κάλυψη υγείαςΠ.Ο.Υ.