Υπουργός Υγείας: Η Ελλάδα διαθέτει ανθεκτική φαρμακευτική βιομηχανία. Θα διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων. Τι δήλωσε για ΕΚΑΒ και νοσοκομεία.

Σήμερα, στο SKAI TV, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συζήτησε το παγκόσμιο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, τονίζοντας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ότι επηρεάζει γενικά τη φαρμακευτική αλυσίδα και έχει ενταθεί μετά την πανδημία. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις ελλείψεις, με τη Βουλγαρία να έχει τις λιγότερες, ενώ μεγάλες χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία βρίσκονται στην κορυφή με τις περισσότερες ελλείψεις.

Ο Υπουργός Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ανθεκτική φαρμακευτική βιομηχανία, με το 30% έως 35% των φαρμάκων μας να είναι γενόσημα και να παράγονται τοπικά, γεγονός που βοηθά σημαντικά. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές φορές κρίσιμα φάρμακα που λείπουν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε τρεις αποφάσεις για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, λέγοντας ότι η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών έχουν προτεραιότητα, και στη συνέχεια το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι θα διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων και θα πραγματοποιούνται εξαγωγές όταν δεν υπάρχουν ελλείψεις. Τέλος, ανακοίνωσε την εισαγωγή μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα που θα δείχνει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και θα επιτρέπει στους πολίτες και τους γιατρούς να ελέγχουν αν ένα φάρμακο υπάρχει ή είναι σε έλλειψη.

Για την αποστολή υγειονομικού υλικού και τις τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλία ο Υπουργός ανέφερε ότι  δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα. Πίσω από όλη αυτή την ιστορία της αποκατάστασης και της διαχείρισης της κρίσης υπάρχει ένα μεγάλο logistic που δουλεύει καθημερινά, είμαστε όλοι εκεί, εννοώ δηλαδή όλα τα Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας είναι παρόν και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας με την κα Αγαπηδάκη και στο επίπεδο του νοσοκομείου με τον κ. Θεμιστοκλέους και στην ψυχική υγεία, για την ψυχική στήριξη των ανθρώπων, με τον κ. Βαρτζόπουλο και εγώ από πίσω συντονίζω όλη αυτή την προσπάθεια. Άρα λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Για την αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι: “Καθημερινά παρακολουθώ, επιτηρώ τη διαδικασία λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Πρέπει να σας πω ότι φέραμε πριν από 15 μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ, όπου προσθέτουμε μέχρι τέλος του χρόνου άλλα 50 ασθενοφόρα, προσθέσαμε αυτές τις μέρες περίπου 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής, αλλά δε βρίσκουμε άλλο προσωπικό. Προκηρύσσουμε, με τις νέες προσλήψεις, που όπως προανέφερα, θα ανακοινώσει η κα Κεραμέως, μόνιμο προσωπικό 800 άτομα για το ΕΚΑΒ, μέσα στο 2024.  Από το επικουρικό προσωπικό δε θα φύγει κανείς. Θα προστίθενται διαρκώς, θα μονιμοποιηθούν όσοι από αυτούς είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι που θα μπουν.”

Για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αρχίσει και αναβαθμίζουμε περίπου 130 νοσοκομεία, ένα-ένα μπαίνουν στο πρόγραμμα. Τα τρέχει αυτά τα θέματα, μελετητικά, το ΤΑΙΠΕΔ. Κοιτάξτε, η υγεία στην Ελλάδα, η παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι 70% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Τα 7 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία πραγματικά είναι υψηλού επιπέδου Νοσοκομεία, άρα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των υπηρεσιών είναι σε αυτά τα Νοσοκομεία κορμού. Γι’ αυτά τα νοσοκομεία έχουν διατεθεί πόροι και κάθε μέρα που περνάει ένα-ένα εντάσσονται στην υλοποίηση. Όχι στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση. Κυρίως αφορούν εκσυγχρονισμό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, πράγμα το οποίο πέρα από το κατασκευαστικό μέρος αποτελεί προτεραιότητά μας. Ελπίζω τον Νοέμβριο να φέρουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινώσουμε έναν νέο τρόπο διαχείρισης των εφημεριών. Είναι ένα σοβαρό θέμα κατά της ταλαιπωρίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη συντριβή του για το δυστύχημα στη Λιβύη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:   “Πραγματικά, θρηνούμε όλοι οι Έλληνες για αυτό που συνέβη. Από χθες το βράδυ είχε πληροφορηθεί το ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για σήμερα το πρωί. Μια ανθρωπιστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μια αξιέπαινη αποστολή. Είναι καθήκον μας και χρέος μας να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο και να συμμετέχουμε μέσα από οποιεσδήποτε παγκόσμιες ή Ευρωπαϊκές διαδικασίες. Χάθηκαν 5 νέοι άνθρωποι. Ελπίζω και εύχομαι- και όλοι μαζί ευχόμαστε- οι άνθρωποι που επέστρεψαν να γίνουν καλά και από εκεί και πέρα πραγματικά να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας.”

 

 

Υπουργός ΥγείαςΕΚΑΒΜιχάλης Χρυσοχοϊδης