Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Μητρώο για καταγραφή δοτών και δοτριών – Δημιουργείται ειδική μονάδα για οροθετικούς στο “Αττικόν”

Σε σειρά μπαίνουν ευαίσθητα δεδομένα δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού επιτρέποντας στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να γνωρίζει εάν τηρείται το όριο των δέκα παιδιών που γεννιούνται από ένα πρόσωπο. Το παραπάνω επιτυγχάνεται με το Ηλεκτρονικό Μητρώο που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι, ενσωματώνοντας στοιχεία από τις μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), καθηγητής Νικόλαος Βραχνής, έχουν καταγραφεί έως σήμερα 2800 καταχωρήσεις δοτριών, 101 καταχωρήσεις δοτών και 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού. “Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο όλες οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης καταχωρούν τα ταυτοποιητικά και ιατρικά δεδομένα των δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, τα οποία διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. Η ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου, για πρώτη φορά υπό την παρούσα σύνθεση της Εθνικής Αρχής, εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη, αλλά και συμβάλλει στην ενάσκηση του εποπτικού ρόλου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής”, σημείωσε ο κ. Βραχνής. Οπως εξήγησε, ο νόμος ορίζει ότι όταν συμπληρωθεί ο αριθμός των 10 παιδιών από τον ίδιο δότη ή την ίδια δότρια, το γεννητικό υλικό απενεργοποιείται. Η δωρεά μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που έχουν γεννηθεί από το ίδιο άτομο, καθώς η υπέρβαση του ορίου ασφαλείας που έχει τεθεί εγκυμονεί κινδύνους, για παράδειγμα μπορεί να προκύψει αιμομιξία.

Ανάμεσα στα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η Αρχή και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα μας, εξετάζεται το αίτημα ενός μοναχικού άνδρα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, κάτι που δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο νόμος έχει πρόβλεψη για τη μοναχική γυναίκα που μπορεί να αποκτήσει παιδί με σπέρμα δότη ως μονογονεϊκή οικογένεια. Για το πρώτο αίτημα μοναχικού άνδρα υπάρχει δικαστική απόφαση που κρίνει δεκτή την αίτησή του για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Ετσι, η ΕΑΙΥΑ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο έναρξης συζήτησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία πιθανών υποβοηθούμενων προσώπων.

Μονάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση ανθρώπων θετικών στον HIV, eco-friendly μονάδες εξωσωματικής

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει ο νόμος 4958 – με τον οποίο αυξάνεται στα 54 έτη το όριο ηλικίας των γυναικών για εξωσωματική γονιμοποίηση – είναι η ίδρυση της πρώτης δημόσιας μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο “Αττικόν”. Ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν με σαφήνεια ότι η σύλληψη είτε φυσική είτε μέσω μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV εφόσον ένα άτομο λαμβάνει αποτελεσματικά φαρμακευτική αγωγή, οι επιλογές για τα άτομα αυτά να γίνουν γονείς είναι στη χώρα μας αυστηρά περιορισμένες.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης που πραγματοποίησε προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Αρχής, καθ. Ν. Βραχνής επεσήμανε την ανάγκη που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή για εφαρμογή φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και σε αυτόν τον τομέα μέσω της βελτιστοποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών των εργαστηρίων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με ecofriendly κριτήρια. “Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνεπάγεται αύξηση των υποδομών αλλά και αύξηση του όγκου των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής των υλικών. Παρά το γεγονός αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να εξετάσουμε πόσο φιλικός ή όχι είναι ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς το περιβάλλον. Η επόμενη κίνηση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο είναι ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταστεί πιο φιλικός προς το περιβάλλον”.

υποβοηθούμενη αναπαραγωγήγενετικό υλικόδότης γεννητικού υλικού