Υψηλή κακή χοληστερίνη: Και ένα, και δύο εγκεφαλικά ή εμφράγματα

Τα περιστατικά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν τα αντίστοιχα του καρκίνου, με περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υφίστανται από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο.

Από αυτούς, ένας στους τρεις, είναι πιθανό να υποστεί και δεύτερο επεισόδιο στο μέλλον.

Ειδικά στην Ελλάδα, περίπου 3.000.000 άτομα έχουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά συμβαίνουν ετησίως.

Η υψηλή συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη») στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για το λόγο αυτό, και φέτος, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, η εκστρατεία ενημέρωσης “LDL ALERΤ”, μία πρωτοβουλία της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία “LDLGreece”, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή καρδιαγγειακών συμβάντων.

Πρεσβευτής της εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας. Γνωστός για τις τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες του, ενώνει τις δυνάμεις του με την Amgen Hellas, επιθυμώντας να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, με ένα ξεχωριστό video.

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης, ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης,κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χρόνιου ασυμπτωματικού νοσήματος σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή».

Από την πλευρά των ασθενών, ο κ. Θανάσης Κολοβός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία δήλωσε χαρούμενος για τη συμμετοχή του Συλλόγου στην πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι «Η ενημέρωση για τους κινδύνους της υψηλής LDL χοληστερόλης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το περιβάλλον τους».

Για τη συνέχιση υποστήριξης της ενημερωτικής εκστρατείας, ο Country Director της Amgen Hellas κ. Γιώργος Τουσίμης, υπογράμμισε: «Στην Amgen, παραμένοντας πιστοί στην αποστολή μας να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης “LDL Alert” ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση ακόμα περισσοτέρων συνανθρώπων μας για την έγκαιρη αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης».

Amgen Hellasκακή χοληστερίνη