Αναδρομικά νοσοκομειακών γιατρών: «Ναι» από το υπ. Υγείας, «όχι» από το Οικονομικών

Το γράμμα του νόμου τήρησε το υπουργείο Οικονομικών κατά την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της τριτανακοπής που είχε υποβάλλει η ΟΕΝΓΕ, προκειμένου οι νοσοκομειακοί γιατροί να πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν από 1.1.2012 – 26.2.2018.

Η νομική σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ζήτησε να μην γίνει δεκτή η τριτανακοπή.

Εντούτοις, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αμέσως μετά το ΣτΕ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι ισχυρή και ότι οι νομικοί σύμβουλοι των υπουργείων λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς να ελέγχονται από τους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, στην συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω:

  • Στη ρύθμιση επιστροφής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 1/1/12 και εντεύθεν, θα περιληφθούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τα χρήματα θα δοθούν εντός του 2018. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις βαθμίδες (ειδικευόμενους, επικουρικούς, μόνιμους ειδικευμένους) που εργάστηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιό μέρος των οφειλομένων θα δοθεί, ούτε το συνολικό ποσό. Πιθανόν να γίνει γνωστό μετά από 15 μέρες, αφού πρώτα γίνουν σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ υπ. Υγείας – υπ. Οικονομικών. Παρά την παροχή μέρος των αναδρομικών, αναπροσαρμογή μισθών με άρση της περικοπής του 2012 δεν θα γίνει σε κανένα ειδικό μισθολόγιο τουλάχιστον επί του παρόντος, γιατί κυβερνητική προτεραιότητα τώρα, είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού και η μη εφαρμογή της νέας περικοπής στις συντάξεις.
  • Σχετικά με τα προβλήματα στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών λόγω επίκλησης από Επιτρόπους (παρέδρους) του Ελεγκτικού Συνεδρίου των νέων διατάξεων περί ωραρίου 11/2017 (που δεν εφαρμόζονται με εντολή της ίδιας της κυβέρνησης και με τις οποίες η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις έχουν δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετες), ο υπουργός είπε πως όντως το αρμόδιο ελεγκτικό κλιμάκιο πρόσφατα έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αιτίαση της Επιτρόπου που με αυτήν την αιτιολογία δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής εφημεριών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η κυβερνητική πλευρά, μέσω των διοικήσεων των νοσοκομείων, έχει προσφύγει στο ανώτερο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ι’ Τμήμα) το οποίο θα επιληφθεί σχετικά στις 9/10. Αν η απόφαση είναι θετική τότε ο υπουργός εκτιμά πως το πρόβλημα θα λυθεί πανελλαδικά. Αν όχι, τότε το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Θα ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε και οι απλήρωτες εφημερίες Κέντρων Υγείας στην Αττική να περιληφθούν στην ίδια (προσωρινή) ρύθμιση που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο για το «Αγλαΐα Κυριακού». Ο υπουργός αποδέχεται ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υπογράφει «συναίνεση» πως δήθεν με δική του συγκατάθεση υπερεργάστηκε πάνω από 48ώρες εβδομαδιαίως κλπ.
  • Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση θητείας για τους ειδικευμένους επικουρικούς γιατρούς. Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση (αφορά περίπου 400 – 450 επικουρικούς που είχαν διοριστεί πριν το 2016 και έχουν παράταση ως 31/12/2018, αλλά και άλλους 650 που είχαν διοριστεί το 2016 με ΕΣΠΑ και από τον 3/2018 έχουν πάρει παράταση ως 31/1/2019). Άρα για κάθε επικουρικό που υπηρετεί σήμερα, ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να εργάζεται είναι να έχει ξαναζητηθεί από το νοσοκομείο η ίδια θέση και να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ ώστε να ξαναδιοριστεί ο ίδιος.
  • Όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις ο υπουργός προέβλεψε πως με την εφαρμογή του «1 προς 1» (μία μόνιμη πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) από 1/1/2019, σε όλο το 2019 θα γίνουν συνολικά στο δημόσιο 8000 μόνιμες προσλήψεις. Στις αρχές του 2019 θα γίνει γνωστή η κατανομή τους και πόσες από αυτές θα είναι για το ΕΣΥ.
  • Σε ότι αφορά το θέμα γιατρών ΕΣΥ που ορίζονται ελεγκτές ΕΟΠΥΥ ο υπουργός δήλωσε ότι αποδέχεται πως αυτό το καθεστώς πρέπει να λήξει.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ