Προεκλογικές – ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, διαφαίνονται από την «σπουδή» του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019, για να εξετάσει και να αποφασίσει για την χορήγηση επαγγελματικών προσόντων Φυσικοθεραπευτή σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό υποθέσεων, κάτι που αντιβαίνει στη συνήθη πρακτική του ΣΑΕΠ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει ότι “όπως αποδεικνύεται από τις επίσημες προσκλήσεις των συνεδριάσεων του ΣΑΕΠ για την συμμετοχή στις συνεδριάσεις του εκπροσώπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, από τις αρχές του 2018 έχουν εξεταστεί συνολικά 18 υποθέσεις που αφορούν τη χορήγηση επαγγελματικών προσόντων Φυσικοθεραπευτή, ενώ σήμερα εξετάζονται 44! “.
Μάλιστα ο σύλλογος επισημαίνει ότι από αυτές τις υποθέσεις, οι 40 προέρχονται από Έλληνες υπηκόους που παρακολούθησαν μαθήματα σε ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικά κολλέγια), μετά από συμφωνία δικαιόχρησης με ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει ο ΠΣΦ, “η οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην χώρα μας, προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, (ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 38/2010) και απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων «δια μέσου» άλλου Κράτους-μέλους της Ε.Ε, από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας «ομολογεί» σε δημόσιο έγγραφο του ότι στα προγράμματα των ΚΕΜΕ δεν προβλέπεται πρακτική άσκηση, ενώ το Υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας αυτό το έγγραφο, δεν επιτρέπει την κλινική εκπαίδευση αυτών των σπουδαστών σε Δημόσιες Δομές.
Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι τα διεθνή στάνταρ προβλέπουν τουλάχιστον 1.000 ώρες κλινικής εκπαίδευσης στα προπτυχιακά προγράμματα των φυσικοθεραπευτών, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως – την ίδια ακριβώς στιγμή – το ΣΑΕΠ επιδεικνύει μια ιδιαίτερη «σπουδή» για την διεκπεραίωση αυτών των περιπτώσεων”.
Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα: “Ρωτάμε πως είναι δυνατόν να εξεταστούν σε μία συνεδρίαση, εκτός των υπόλοιπων περιπτώσεων για άλλα επαγγέλματα και 44 υποθέσεις που αφορούν επαγγελματικά προσόντα φυσικοθεραπευτή και αντιστοιχούν σε όγκο δουλειάς 3 ετών για το ΣΑΕΠ και για ποιο λόγο έρχονται όλες αυτές οι υποθέσεις αποφοίτων κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικών κολλεγίων) παραμονές των εκλογών;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών καταγγέλλει αυτή την τακτική των προεκλογικών «εξυπηρετήσεων», που υποβαθμίζει τους θεσμούς και προκαλεί εύλογα και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της”.