Αναστολή παροχής υπηρεσιών προαναγγέλλουν οι φυσικοθεραπευτές

Την έναρξη κινητοποιήσεων και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες μελετούν οι φυσικοθεραπευτές, καθώς η διοίκηση του Συλλόγου τους προαναγγέλλει αναστολή παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη τα περιφερειακά τμήματα του συλλόγου βρίσκονται «επί ποδός», μετά την 48ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών.

Κύριο αίτημα είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 ευρώ, το 2016 ήταν 96.144.021 ευρώ, το 2017 ήταν 95.777.131 ευρώ, ενώ το α εξάμηνο του 2018 έφτασε τα 53 εκ. ευρώ με όριο τα 34 εκ. ευρώ.

Οι περικοπές που υφίστανται οι φυσικοθεραπευτές υπολογίζονται στα 19 εκ. ευρώ το εξάμηνο ή 125 εκ. ευρώ από το 2013, ποσά που αφορούν υπηρεσίες που παρασχέθησαν και δεν πληρώθηκαν.

Παράλληλα, με τον καινούργιο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, αυξάνονται οι παρεχόμενες συνεδρίες φυσικοθεραπείας για δεκάδες παθήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ Πέτρο Λυμπερίδη: «Είναι πολύ σημαντικό που ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα ΚΑΑ και κατευθύνει τους ασφαλισμένους στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας εξοικονομώντας πόρους, όμως η παραπάνω εξέλιξη μοιραία θα επιφέρει μια αύξηση της ετήσιας δαπάνης για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, χωρίς, ωστόσο, η εν λόγω αύξηση να συνοδευτεί από αντίστοιχη – ανάλογη αύξηση της προϋπολογιζόμενης ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των συνεδριών φυσικοθεραπείας».

Ο Π.Σ.Φ έχει αποστείλει αίτημα συνάντησης στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και σε όλα τα Κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν για την δραματική κατάσταση της μικρομεσαίας τάξης των φυσικοθεραπευτών, σημειώνοντας ότι τα μνημόνια έλαβαν τέλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ