Ένας Αυστραλός άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που εξήλθε από το νοσοκομείο με μια τεχνητή καρδιά κατασκευασμένη από τιτάνιο. Η συσκευή αυτή, γνωστή ως BiVACOR, χρησιμοποιείται ως προσωρινή λύση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που αναμένουν μεταμόσχευση καρδιάς. Προηγούμενοι λήπτες αυτού του τύπου τεχνητής καρδιάς παρέμεναν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρήσης της.
Ο συγκεκριμένος ασθενής έζησε με τη συσκευή για περισσότερους από τρεις μήνες, μέχρι που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. Σύμφωνα με δήλωση του νοσοκομείου St Vincent’s Hospital στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι επεμβάσεις, ο ασθενής αναρρώνει καλά. Αυτός είναι ο έκτος άνθρωπος παγκοσμίως που λαμβάνει τη συσκευή BiVACOR, αλλά ο πρώτος που έζησε με αυτήν για περισσότερο από ένα μήνα. Ο Julian Smith, καρδιοχειρουργός στο Victorian Heart Institute του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως σημαντική πρόοδο στον τομέα. Η Sarah Aitken, αγγειοχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, επεσήμανε την καινοτομία της συσκευής, αλλά τόνισε ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο λειτουργικότητας που μπορούν να επιτύχουν οι ασθενείς με αυτήν και το τελικό κόστος της συσκευής. Επεσήμανε επίσης ότι αυτού του είδους η έρευνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του υψηλού κόστους και του υψηλού κινδύνου που συνεπάγεται η χειρουργική επέμβαση.
Η επιτυχία αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή τη συσκευή στον πραγματικό κόσμο, σύμφωνα με τον Joseph Rogers, καρδιολόγο και πρόεδρο του Texas Heart Institute στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης δοκιμής της συσκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Σημείωσε ότι οι ασθενείς δεν παρακολουθούνταν συνεχώς από ιατρικές ομάδες. Σε όλες τις περιπτώσεις, η BiVACOR χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό μέτρο μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη δότρια καρδιά. Ορισμένοι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μόνιμη λύση για άτομα που δεν είναι επιλέξιμα για μεταμοσχεύσεις λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, αν και αυτή η ιδέα χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 7 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά μόνο περίπου 4.500 μεταμοσχεύσεις καρδιάς πραγματοποιήθηκαν το 2023, εν μέρει λόγω έλλειψης δοτών.
Η BiVACOR εφευρέθηκε από τον βιοϊατρικό μηχανικό Daniel Timms, ο οποίος ίδρυσε μια εταιρεία με το ίδιο όνομα, με γραφεία στο Huntington Beach της Καλιφόρνια και στο Southport της Αυστραλίας. Η συσκευή είναι μια πλήρης αντικατάσταση καρδιάς και λειτουργεί ως συνεχής αντλία, στην οποία ένας μαγνητικά αιωρούμενος ρότορας προωθεί το αίμα με τακτικούς παλμούς σε όλο το σώμα. Ένα καλώδιο που περνά κάτω από το δέρμα συνδέει τη συσκευή με έναν εξωτερικό, φορητό ελεγκτή που λειτουργεί με μπαταρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να συνδεθεί στο ρεύμα τη νύχτα.
Πολλές μηχανικές καρδιακές συσκευές υποστηρίζουν την αριστερή πλευρά της καρδιάς και συνήθως λειτουργούν συγκεντρώνοντας το αίμα σε έναν σάκο, ο οποίος κάμπτεται περίπου 35 εκατομμύρια φορές το χρόνο για να αντλήσει το αίμα. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές έχουν πολλά μέρη και συχνά παρουσιάζουν βλάβες. Η BiVACOR, η οποία έχει μόνο ένα κινούμενο μέρος, θεωρητικά θα αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα μηχανικής φθοράς, σύμφωνα με τον Rogers.
Η επιτυχής χρήση της BiVACOR σε αυτόν τον ασθενή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω δοκιμές και ενδεχομένως για ευρύτερη χρήση της συσκευής στο μέλλον, προσφέροντας ελπίδα σε πολλούς ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που αναμένουν μεταμόσχευση.
Πηγή: nature.com