Άνγκελα Μέρκελ: Λέει “Ναι” στο πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής

“Ναι” στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο θα είναι κοινό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος πλέον είναι τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς εντός της ΕΕ. 
 
Την προσδοκία της για την τεχνική προεργασία ως το καλοκαίρι προκειμένου οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να ταξιδέψει μόνο όποιος έχει ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού
 
“Η προσδοκία είναι ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο. Όλοι σήμερα επεσήμαναν ότι αυτήν τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε… Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτήν τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία”, δήλωσε η καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

“Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση”, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Μέρκελ σημείωσε ότι συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και ανέφερε ότι οι τεχνικές προεργασίες έχουν γίνει από την Επιτροπή από κοινού με τα κράτη – μέλη ήδη τον Ιανουάριο. Αυτό πρέπει τώρα να εφαρμοστεί, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια πύλη, μια πρόσβαση και μια συμβατότητα των διαφόρων εθνικών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε και, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

“Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη – μέλη – θα έλεγα από όλα – να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες” ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ