Ανησυχία για εισαγόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα των συνόρων

 

Βαθαίνει μέρα με την ημέρα ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, τα οποία, μοιραία, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πολύ νωρίτερα απ ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί και ταυτοχρόνως, υπονομεύουν σημαντικά τον κεντρικό τουριστικό σχεδιασμό που είχε στην προμετωπίδα του ότι η “Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για διακοπές“.

Στη χώρα μας, το ποσοστό διασποράς της νόσου στον πληθυσμό παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, η κατάσταση στα Βαλκάνια, την Ευρώπη συνολικά αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο αισιοδοξίας.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή εκφράζουν ανοικτά τον φόβο για “δεύτερο κύμα” μέσα στο καλοκαίρι.

Ενδεικτικά,ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε δηλώσεις του χθες ( ΣΚΑΪ ΤV), παραδέχθηκε ότι “ήδη έχουμε πολλά κρούσματα. Οπως είπε, τα περισσότερα είναι είτε από τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, είτε σημειώνονται στην βόρεια Ελλάδα. Άρα είναι μια κατάσταση εξόχως ανησυχητική. Λαμβάνονται μέτρα κι ενδεχομένως θα ληφθούν και περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον”, πρόσθεσε.

  • Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το πόσο προφυλαγμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμη και για τουρίστες που έκαναν τεστ, απάντησε πως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι (!) ωστόσο είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Εξίσου ενδεικτικό των δυσκολιών στη διαχείριση της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα Βαλκάνια κυριολεκτικά βυθίζονται στη δίνη του κοροναϊού, με αποτέλεσμα, ακόμα και ο οδικός τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα να φαντάζει ως μεγάλος κίνδυνος.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα. Η συνέχεια, ωστόσο, παραμένει απρόβλεπτη.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ