Αντισυλληπτικό χάπι: Αυτή την επίπτωση δεν τη φανταζόμασταν

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του περιοδικού Frontiers in Neuroscience, το αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε να θολώσει την κοινωνική μας κρίση, αλλά ίσως όχι αρκετά, ώστε να το προσέξουμε.

Προκαλώντας τις γυναίκες να εντοπίσουν περίπλοκες συναισθηματικές εκφράσεις, όπως της υπερηφάνειας ή της περιφρόνησης, αντί για τις κλασικές, όπως η ευτυχία ή ο φόβος, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ανεπαίσθητες αλλαγές στην αναγνώριση συναισθημάτων, τα οποία σχετίζονται με τη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού (OCP).

Ειδικότερα φάνηκε ότι, όσες έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι, ήταν 10% χειρότερες στην αποκρυπτογράφηση των πιο αινιγματικών συναισθηματικών εκφράσεων, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αντισυλληπτικών από του στόματος στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που συμβαίνουν στις στενές σχέσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Alexander Lischke από το Πανεπιστήμιο Greifswald, στη Γερμανία, είπε: «Οι κυκλικές παραλλαγές των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την αναγνώριση των συναισθημάτων των γυναικών και επηρεάζουν τη δραστηριότητα και τις συνδέσεις στις σχετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι τα αντισυλληπτικά από του στόματος δρουν με το να καταστέλουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, είναι λογικό να επηρεάζουν και την αναγνώριση των συναισθημάτων από τις γυναίκες. Ωστόσο ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό μένει να διασαφηνιστεί».

Η ορμονική αντισύλληψη έχει μελετηθεί πολύ όσον αφορά στις φυσικές της επιδράσεις και οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι, εκτός από τον έλεγχο των γεννήσεων, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ακμής, της βαριάς περιόδου, της ενδομητρίωσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες, στη μήτρα και στο παχύ έντερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ