Αντίθεση της Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Υπέρ της αξιολόγησης όλων των φαρμάκων, ανεξαιρέτως, τάσσεται η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), καταγγέλλοντας πως οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την αποζημίωση νέων καινοτόμων θεραπειών.

Παραθέτοντας τις παρατηρήσεις της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, η ΕΛΕΑΝΑ επισημαίνει πως το υπουργείο, αντί να φροντίσει ώστε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να επαναλειτουργήσει άμεσα, στελεχωμένη με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, να ολοκληρωθεί επιτέλους η δημιουργία του πολύπαθου Οργανισμού ΗΤΑ (μνημονιακή υποχρέωση με προθεσμία τον Ιούλιο του 2017 που παρατάθηκε για ένα έτος και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα) και να στελεχωθεί  ο ΕΟΦ με νέο Πρόεδρο, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αλλάζοντας τους κανόνες στον τρόπο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν κυρίως στην «προσωρινή» Επιτροπή Αξιολόγησης. Οι προτεινόμενες αλλαγές στα εξωτερικά κριτήρια, θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις, καθώς θα απαιτούνται 5 χώρες από ένα καλάθι 8 χωρών για να μπορεί να αποζημιωθεί μια νέα θεραπεία. «Το νομοσχέδιο εξαιρεί  γενόσημα και σταθερούς συνδυασμούς από την αξιολόγηση, δημιουργώντας ερωτηματικά σε σχέση με την δραστικότητα, αλλά και το συμφέρον του κράτους σε σχέση με την τιμή αποζημίωσής τους, ενώ παράλληλα τα εξαιρεί μαζί με τα βιο-ομοειδή από την διαπραγμάτευση εμποδίζοντας το σύστημα να πετύχει περεταίρω εξοικονομήσεις. Είναι γνωστό ότι τα γενόσημα, αλλά και άλλης  νομικής βάσης off patent προϊόντα, κοστίζουν κάποια και 3 φορές περισσότερο στον ΕΟΠΥΥ από τα αντίστοιχα πρωτότυπα προϊόντα», σημειώνει η ΕΛΕΑΝΑ, προσθέτοντας ότι «ταυτοχρόνως, επιτρέπει την εθελουσία μείωση τιμής, επίσης παρακάμπτοντας το σύστημα ΗΤΑ – διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίων από off patent προϊόντα μεγάλης κυκλοφορίας, που είναι και η μόνη πραγματική απειλή για γενόσημα  και βιο-ομοειδή, με επιπλέον απειλή της προσβασιμότητας των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες».

Είναι υποχρέωση του Υπουργείου, καταλήγει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα να εξασφαλίσει την θεραπεία των ασθενών με το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ