Ούτε η ελάχιστη προσπάθεια δεν καταβάλλεται στις δημόσιες δομές υγείας για μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών που τείνουν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση γυναίκας που ήθελε να προσπαθήσει να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό στο δεύτερο παιδί της, παρότι το πρώτο είχε γεννηθεί με καισαρική τομή.
Η γυναίκα απευθύνθηκε στα δημόσια μαιευτήρια, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, όπου διαπίστωσε την άρνηση των γιατρών να προχωρήσουν σε φυσιολογικό τοκετό και της έδωσαν ημερομηνία για προγραμματισμένη γέννα με καισαρική τομή.
Η ενδιαφερόμενη, διανύοντας τον 7ο μήνα της κύησής της απευθύνθηκε με επιστολή της στο γενικό γραμματέα υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, επισημαίνοντας την άρνηση των δημοσίων μαιευτηρίων να προσπαθήσουν τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, όμως ο κ. Γιαννόπουλος παρέπεμψε το θέμα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Ο Π.Ι.Σ. απάντησε στην έγκυο με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε όταν η γυναίκα ενημερώθηκε, δεν είχε πλέον την επιλογή να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό, οπότε θα έπρεπε να γεννήσει με καισαρική τομή.
Στην απάντησή του ο Π.Ι.Σ. παρέπεμψε την έγκυο εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), γνωμοδοτώντας ταυτόχρονα, ότι «κάθε γιατρός έχει δικαίωμα και ευθύνη να εφαρμόσει εκείνη την επιστημονική μέθοδο που ταιριάζει». Επικαλέστηκε επίσης το λεγόμενο «θεραπευτικό προνόμιο», σύμφωνα με το οποίο η ενημέρωση ενός ασθενούς μπορεί να περιοριστεί ή παραλειφθεί όταν η πράξη της ενημέρωσης ενδέχεται να έχει επιδείνωση για την υγεία του, ιδιαίτερα για την ψυχολογική.
Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας – OVO Hellas, επεσήμανε ότι “το «θεραπευτικό προνόμιο», το οποίο επικαλείται ο Π.Ι.Σ., ενεργοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, για την οποία αν λάβει γνώση ενδέχεται να επηρεαστεί η ψυχολογική του κατάσταση και θεραπεία του.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια ακριβώς σχέση έχει μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη με οποιαδήποτε ασθένεια”.
Παρέθεσε επίσης τα διεθνή αλλά και ελληνικά πρωτόκολλα, και συγκεκριμένα της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (Κατευθυντήρια Οδηγία 25), τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα υποχρέωναν τις δημόσιες δομές να διενεργήσουν προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, καθώς αναφέρουν πως “Γυναίκες με ιστορικό μιας χαμηλής εγκάρσιας Καισαρικής τομής χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να είναι υποψήφιες για φυσιολογικό τοκετό σε μια επόμενη κύηση χωρίς επιπλοκές και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη”.
Το θέμα παραμένει ακόμη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας προς απάντηση, ενώ στο μεταξύ η γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό στο σπίτι της.