Απομάκρυναν έμβρυο από τη μήτρα, το χειρούργησαν και το έβαλαν πάλι μέσα

Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρωτοποριακή επέμβαση σε έμβρυο 24 εβδομάδων, όταν μετά από ιατρικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η σπονδυλική του στήλη δεν σχηματίζεται σωστά.

Η κατάσταση μπορεί να αφήσει τους πάσχοντες με δυσκολίες στη βάδιση, ενίοτε και με παράλυση, επειδή ο νωτιαίος μυελός δεν αναπτύσσεται πλήρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χειρουργοί από το UCL και το Νοσοκομείο Great Ormond Street, μαζί με Βέλγους συναδέλφους τους, κατάφεραν να αποκαταστήσουν το νωτιαίο μυελό και τώρα ελπίζουν ότι το μωρό θα γεννηθεί υγιές τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πιστεύεται ότι είναι η τέταρτη φορά που έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά, οι γονείς, η Bethan Simpson και ο σύζυγός της Kieron, είπαν ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ή να συνεχίσουν χωρίς παρέμβαση. Αλλά σε επόμενο ραντεβού οι γιατροί τους μίλησαν για τη δυνατότητα να γίνει αυτή η επέμβαση και τελικά δέχτηκαν.

«Συμφωνήσαμε να το κάνουμε», είπε η 26χρονη μητέρα. «Το μωρό και εγώ κάναμε ένα σωρό εξετάσεις, αμνιοπαρακέντηση, μαγνητικές και μετά εγκρίναμε και σχεδιάσαμε τη χειρουργική επέμβαση. Η ζωή μας ήταν σαν rollercoaster για τις επόμενες εβδομάδες».

Ο σωλήνας, ο οποίος αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό του μωρού, αρχίζει να σχηματίζεται νωρίς στην εγκυμοσύνη και πρέπει να κλείνει περίπου μετά από τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο σε μωρά που η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσεται σωστά, ο σωλήνας αυτός δεν κλείνει σωστά.

Τα μωρά με τη σοβαρότερη μορφή της πάθησης υφίστανται σοβαρές νευρολογικές βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία ή σε ολική παράλυση των ποδιών, καθώς και σε ακράτεια του εντέρου ή του ουροποιητικού συστήματος και στην απώλεια της αίσθησης.

Μόνο στη Βρετανία το πρόβλημα επηρεάζει 700-900 εγκυμοσύνες τον χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ