Αποτελεσματικά τα βιο-ομοειδή με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων

Υπάρχουν βιο- ομοειδή για το 70% των παθήσεων που αντιμετωπίζονται με βιολογικούς παράγοντες

Επανάσταση στις θεραπείες έφεραν οι βιολογικοί παράγοντες, καθώς τα οφέλη τους τόσο στους ασθενείς αλλά και η διαχείρισή τους από τους επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τα βιο-ομοειδή είναι ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και αφορούν πολλές και σοβαρές νόσους. Παράλληλα, δε, αποτελούν ευκαιρία για εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.

Τα παραπάνω ανέφερε η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κα Φαίη Κοσμοπούλου, στην ομιλία της κατά την έναρξη του συνεδρίου Conference on Biosimilars, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επενδύει στα βιο-ομοειδή προϊόντα.

Όπως τόνισε η κ. Κοσμοπούλου, η παγκόσμια αγορά δέχεται τα συνδυασμένα προϊόντα, καθώς αυτά βοηθούν στη μείωση των δαπανών υγείας, δίνουν τη δυνατότητα στον γιατρό να διαχειριστεί καλύτερα τη νόσο και τον ασθενή να έχει πολύ καλά αποτελέσματα από τη θεραπεία του.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κα Δέσποινα Μακριδάκη, η εμπειρία και τα δεδομένα στο παγκόσμιο περιβάλλον υπάρχουν για την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα των βιο-ομοειδών. Γι΄ αυτό, έθεσε το ερώτημα για πιο λόγο δεν έχουμε αυξημένα ποσοστά διείσδυσης στην ελληνική αγορά, αλλά και πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπισή τους σε σχέση με τα πρωτότυπα βιολογικά προϊόντα.

“Τα βιο-ομοειδή θα μας απασχολήσουν πολύ σοβαρά στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, τόσο για τα οφέλη στο σύστημα υγείας όσο και στον ίδιο τον ασθενή και στον επαγγελματία υγείας”, είπε η κ. Μακριδάκη.

Αναφερόμενη στη χρήση βιο-ομοειδών από τους ασθενείς που είναι σε έναρξη θεραπείας, τόνισε ότι το FDA υποχρεώνει την έναρξη με βιο-ομοειδές, ενώ ο ΕΜΑ αφήνει την απόφαση στην ευχέρεια κάθε χώρας. Σύμφωνα με το FDA, ένα ανταλλάξιμο φαρμακευτικό προϊόν (interchangeable), εκτός από το ότι πρέπει να είναι biosimilar, απαιτείται να πληροί επιπρόσθετες απαιτήσεις που βασίζονται στην παραπέρα αξιολόγηση και έλεγχο του προϊόντος.

Σύμφωνα με την κα Κυριακή Μποκή, Ρευματολόγο, Διευθύντρια της Ρευματολογικής Κλινικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες, είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η δραστική ουσία δημιουργείται μέσω βιολογικών διαδικασιών από ζωντανούς οργανισμούς- και όχι μέσω χημικής σύνθεσης- και στη συνέχεια απομονώνεται. Πρόκειται για μεγάλα μόρια (πρωτεΐνες) και πιο πολύπλοκα, που παρασκευάζονται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία πολλών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων.

Στο ερώτημα τι πετύχαμε με τους βιολογικούς παράγοντες, ποια είναι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, απάντησε πως δρουν άμεσα, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, βελτιώνουν τους δείκτες ποιότητας ζωής, διατηρούν μακροχρόνια την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου. Με λίγα λόγια οι βιολογικοί παράγοντες πέτυχαν το έργο τους.

Μετά από 10ετή εμπειρία χρήσης τα βιο-ομοειδή έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες υγείας.

Για παράδειγμα η συνολική δαπάνη σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται στα 47 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2020 (χωρίς την είσοδο βιο-ομοειδών). Με την είσοδο των βιο-ομοειδών διαφαίνεται μια μείωση της δαπάνης μεταξύ 2006-2016 της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Στην Αγγλία η μείωση του κόστους με ταυτόχρονη αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες επιτεύχθηκε με την είσοδο των βιο-ομοειδών infliximab, etanercept, rituximab . Με αύξηση της πρόσβασης των ασθενών κατά 16%, η μείωση του κόστους έφτασε από 41 εκ. στερλίνες/μήνα σε 24 εκ. στερλίνες/μήνα.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη περισσότερα από 40 βιο-ομοειδή έχουν εγκριθεί για 14 βιολογικά προϊόντα, 3-5 διαφορετικά βιο-ομοειδή για το ίδιο φάρμακο αναφοράς και είναι διαθέσιμα βιο-ομοειδή για το 70% σχεδόν των θεραπευτικών επιλογών με βιολογικά φάρμακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ