Άρχισαν τα προβλήματα στους ασθενείς με το πλαφόν στις αξονικές και μαγνητικές

Από τις πρώτες εβδομάδες του μήνα, καλύπτεται τελικά το πλαφόν των απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες), με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρειάζονται τέτοιες εξετάσεις να αναζητούν τη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών κέντρων για την διενέργεια των εξετάσεών τους.

Ήδη, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΠΟΑΜΣΚ) έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασ. Πλαγιανάκο, διαμαρτυρόμενη για τη σχετική απόφαση.

Αιτία είναι ότι τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα.

Η πρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚ Βασιλική Μαράκα, εξηγεί στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, ότι η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί την διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του ΚΝΣ που έχουν προσβληθεί από την πάθηση.

Κάθε πάσχων από Πολλαπλή Σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση (εγκεφάλου, ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ), κάθε έτος, για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Με δεδομένη την ανάγκη για διενέργεια των εξετάσεων, οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα ενημέρωσαν την Ομοσπονδία για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δομές, τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού.

Έτσι, στρέφονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Όμως μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά αναγκάζονται να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα, γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου, ώστε να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις.

Στην επιστολή, η κ. Μαράκα υπενθυμίζει ότι με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει €236,95, ποσό απαγορευτικό για μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν στην εξέταση εάν χρειάζεται να επιβαρυνθούν όλο το κόστος.

Η διοίκηση της ΠΟΑΜΣΚ επισημαίνει στην επιστολή, ότι «Δυστυχώς για άλλη μία φορά χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα θα χρειαστεί είτε να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ή να τις επιβαρυνθούν οικονομικά.

Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στην διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του Οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει«.

Έτσι, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αλλάξει άμεσα την σχετική απόφαση και να φροντίσει να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ