Συνεχείς συναντήσεις με στελέχη του ΕΟΠΥΥ έχουν αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών που θα ξεκινήσουν πιλοτικά την εφαρμογή για real time έλεγχο των τιμολογίων.
Ήδη σήμερα το πρωί, θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους ένα εγχειρίδιο “ελέγχου κλειστής περίθαλψης”, βάσει του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος για τις νοσηλείες των ασθενών- ασφαλισμένων και η χρέωση του ΕΟΠΥΥ.
Το σχετικό εγχειρίδιο -όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών – έχει καταρτιστεί από επιτροπή του Οργανισμού, χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ που αποτελεί τον ενδεδειγμένο φορέα για τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να μην λείπουν και … ευτράπελα, όπως ότι ο διαβήτης και η υπέρταση αποτελούν χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζονται μόνο με φαρμακευτική αγωγή και δεν χρειάζονται νοσηλεία ή ότι για τη διάγνωση του εγκεφαλικού χρειάζεται αξονική τομογραφία αμέσως μετά την εισαγωγή του ασθενούς.
Σύμφωνα με το ίδιο εγχειρίδιο, ασθενής που εξέρχεται από νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλευτεί ξανά μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 45 ημέρες, έστω κι αν πρόκειται για άλλη πάθηση, ενώ βαριά περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και παίρνουν εξιτήριο, δεν μπορούν να νοσηλευτούν άμεσα σε ιδιωτική κλινική, έστω κι αν υπάρξει υποτροπή. Αντίστοιχα, σε βαριά περιστατικά που καταλήγουν εντός τριημέρου, η αποζημίωση περιορίζεται στο μισό, παρότι με την εισαγωγή του περιστατικού γίνονται οι περισσότερες πράξεις για ακριβή διάγνωση και ανακούφιση του ασθενή.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτ. Μπερσίμης ανέπτυξε το σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των τιμολογίων των κλινικών, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να “κλειδώνει” ο φάκελος του ασθενή μετά το εξιτήριο και πως οι γνωμοδοτήσεις και συνταγογραφήσεις από τους γιατρούς θα πρέπει να υπογράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Για το θέμα αυτό, διαπιστώνονται όμως σειρά προβλημάτων, καθώς η ηλεκτρονική υπογραφή του γιατρού δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όπως συμβαίνει με τα tablets των τραπεζών, καθώς μετά την κάθε συναλλαγή, η υπογραφή σβήνεται.
Μια λύση θα μπορούσε να δοθεί με τα usb token, όμως και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται τα Σαββατοκύριακα ή το απόγευμα και βράδυ, όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούν ή οι γιατροί δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη.
Το ίδιο πρόβλημα δημιουργείται και με τις εξετάσεις, από την απλούστερη εξέταση αίματος μέχρι τις απεικονιστικές, που χρειάζονται κάποιες μέρες για την έκδοσή τους ή ακόμη και τις βιοψίες, οι οποίες χρειάζονται κατά μέσο όρο ένα δεκαήμερο για να τεθεί η διάγνωση.
Με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής να θέσουν τα πιθανά προβλήματα υπόψιν του Οργανισμού, καταγράφοντάς τα μέσω e-mail, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα των ασθενών στην πράξη.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, στον ΕΟΠΥΥ θα στέλνονται τα έγγραφα ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf, ενώ οι προσπάθειες τώρα αφορούν την αποστολή με e-mail, χωρίς κάν usb.
Την ερχόμενη εβδομάδα, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με τα διαγνωστικά κέντρα, με στόχο να αναδειχθούν τα πρακτικά προβλήματα στην ανοικτή περίθαλψη των ασθενών.