Ασταμάτητη η επιδημία κοροναϊού στην Θεσσαλονίκη. Αναμένονται νέα μέτρα

Έντονος προβληματισμός από τα αυξανόμενα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Προβληματίζει το υψηλό ποσοστό των θετικών τεστ.

Με τον αριθμό 1000 φλερτάρει ο αριθμός των ημερήσιων νέων διαγνώσεων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες επιβολής του lockdown. Ο έλεγχος της επιδημίας στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να έχει χαθεί, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ που γίνονται. Μάλιστα για το εν λόγω γεγονός υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί διάσκεψη στο Μαξίμου για να συζητηθεί η κατάσταση στη Β. Ελλάδα και είναι πιθανόν να αποφασιστούν νέα αυστηρότερα μέτρα. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού, και από εισαγόμενα κρούσματα ενώ πολλοί δεν τηρούν τους περιορισμούς. Πολλά άτομα νοσούν και αυτό φαίνεται από τα πολλά θετικά αποτελέσματα των τεστ.

Για την θετικότητα αυτή, εκτιμάται ότι πολλοί από εκείνους που πηγαίνουν να ελεγχθούν είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν ήδη κάνει κάποιο rapid test. Τέτοια τεστ φαίνεται να κυκλοφορούν ενώ το τοπίο είναι ακόμη θολό για το αν επιτρέπεται να γίνονται εκτός υγειονομικών δομών. Κοινώς μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων η οποία πηγαίνει για μοριακό έλεγχο, είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη ένα πρώτο θετικό (αλλά πιθανόν μη αξιόπιστο) αποτέλεσμα.

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος χθες επανέλαβε τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφέροντας ότι “από το σύνολο των νέων κρουσμάτων τα 905 είναι στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα 564 στην Αττική, 207 στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα. Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα από αυτήν την τεράστια απειλή, την πανδημία. Μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, που έχει να κάνει με τη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στη Δημόσια Υγεία, στον καθένα, στην καθεμία από εμάς και δεύτερον με την πίεση, την τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Καθηγητής, ο κύριος Τσιόδρας, μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Θέλω να πω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο» και μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, την Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο“.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες. Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων στην περιοχή.

Παράλληλα χθες σημειώθηκαν περίπου 160 νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής, σε σύνολο 450 εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όταν τα εξιτήρια ήταν κατά πολύ λιγότερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου εισήχθησαν πάνω από 65 άτομα και πήραν εξιτήριο μόνο 3.

Συνολικά χθες βράδυ οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε πάνω από 3900, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν περίπου 300 εξιτήρια ενώ υπήρξαν και αρκετοί συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με την επιδημία και κατέληξαν. Εκτιμάται ότι αύριο ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει νέο υψηλό αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Θα πρέπει να αναφέρουμε δε ότι στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, νοσηλεύονται περί τους 1200 ασθενείς με covid, αριθμός σχεδόν διπλάσιος απ’ ότι στην Αττικής. Μάλιστα στην περιοχή δεν υπάρχει σχεδόν κανένα δημόσιο νοσοκομείο που να μην έχει νοσηλευόμενους με κορονοϊό.

Αντίθετα η Αθήνα δείχνει να πηγαίνει πολύ καλύτερα με νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ περίπου 150 άτομα και λιγότερες από 80 εισαγωγές χθες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ