Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου, δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα μετά την απελευθέρωση της τιμής τους.
Στοιχεία της εταιρίας μελετών και καταγραφής της φαρμακευτικής αγοράς Iqvia (τ. IMS Health) για το 12μηνο Νοεμβρίου 2016-2017 καταγράφουν πωλήσεις στα φαρμακεία 65.258.000 τεμαχίων, αξίας 155.615.000 ευρώ σε χονδρικές τιμές, έναντι πωλήσεων του αντίστοιχου προηγουμένου 12μήνου Νοεμβρίου 2015-2016 ύψους 65.037.000 τεμαχίων, αξίας 154.091.000 ευρώ, επίσης σε χονδρικές τιμές.
Τα στοιχεία αυτά όμως – που δείχνουν ελάχιστες αυξήσεις κάτω της ποσοστιαίας μονάδας τόσο σε ότι αφορά τον όγκο, όσο και σε ότι αφορά τις τιμές τους – δεν είναι ενδεικτικά, καθώς περιλαμβάνουν ελάχιστους μήνες με τις νέες απελευθερωμένες τιμές, όμως κυρίως γιατί αφορούν χονδρικές τιμές, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα από την τελική τιμή πώλησης στο φαρμακείο.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι οι τιμές πλέον (από τον περασμένο Αύγουστο που δημοσιεύθηκε το πρώτο σχετικό δελτίο τιμών για τα ΜΥΣΥΦΑ) είναι αυξημένες από 25% μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως όμως, η τιμή με την οποία φθάνουν στο φαρμακείο (χονδρική) είναι ίδια ή και υψηλότερη από την ενδεικτική τιμή που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συσκευασία.
Σε αυτή την τιμή αγοράς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ποσοστό κέρδους 30% για τη φαρμακαποθήκη και τον φαρμακοποιό.
Η διαφορά που προκύπτει τελικά, έχει φέρει ασθενείς και φαρμακοποιούς στα … μαχαίρια, αφού τώρα οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται στο φαρμακείο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων με φάρμακα που πλέον μπορεί μεν να συστήνονται από τους γιατρούς, πλην όμως δεν αποζημιώνονται πια.
Επιπλέον, μόλις στις 20 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε το δεύτερο δελτίο τιμών φαρμάκων των ΜΥΣΥΦΑ με τις ενδεικτικές τιμές, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στις καταμετρήσεις που γίνονται για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για να φανεί η πρόσφατη επίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όλο το οικονομικό βάρος διαχείρισης της εποχιακής γρίπης, πέφτει στους ασφαλισμένους, οι οποίοι ελέγχοντας την τιμή στο κουτί, διαπιστώνουν αποκλίσεις και εκεί αρχίζει το πρόβλημα… Και αυτό προστίθεται στις αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα που τελικά οδηγούν τους ασθενείς να βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη για τις θεραπείες τους, με τις γνωστές επιπτώσεις στη δεδομένη οικονομική συγκυρία.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στη χώρα μας, η χρήση των ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην λειτουργούν ως καταναλωτές, καθώς απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την επιλογή του ενός ή του άλλου σκευάσματος ανά περίπτωση. Και καθώς πρόκειται για φάρμακα, αναμένουν τη σύσταση από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.
Έτσι, παρότι κατά μέσο όρο τα ΜΥΣΥΦΑ είναι εξαιρετικά φθηνά σκευάσματα (μέσο κόστος περίπου στα 3 ευρώ), εμπλέκονται με συμπληρώματα διατροφής ή άλλα προϊόντα που απλώς γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ ή χαρακτηρίζονται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, των οποίων η τιμολόγηση είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της εταιρίας αντιπροσώπευσης, με αποτέλεσμα το κόστος πραγματικά να ξεφεύγει…