Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ευθύνεται για την κακή διάθεση και για τη δυστυχία

Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει πολύ κακό στην υγεία, επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες, την παραγωγικότητα στην εργασία και την απόδοση στις σπουδές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Αστικών Σπουδών του MIT Siqi Zheng, η μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει και μια ευρύτερη επίπτωση στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων και στη συμπεριφορά τους.

«Η ρύπανση έχει, επίσης, συναισθηματικό κόστος. Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν παράλογες αποφάσεις», όπως είπε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ρύπανσης από 144 Κινεζικές πόλεις και παρακολούθησαν την ευτυχία των κατοίκων των πόλεων, εξετάζοντας τη διάθεσή τους μέσα από 210 εκατομμύρια μηνύματα από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα microblogging της Κίνας, ονόματι Sina Weibo.

Βρήκαν μια σημαντικά αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ρύπανσης και των επιπέδων ευτυχίας, με κάθε αύξηση της ρύπανσης πάνω από ένα υγιές επίπεδο να ρίχνει την ευτυχία κάτω από 0.04 βαθμούς (στους 100).

Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι ήταν τέσσερις βαθμούς πιο δυστυχισμένοι από ό, τι θα ήταν αν ζούσαν σε μέρη χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για την Κίνα ειδικότερα, η μόλυνση του αέρα μπορεί να σπάσει το φράγμα των 100 βαθμών και να ανέλθει στους 700 βαθμούς, έχοντας πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ευτυχία.

Επίσης με βάση τα ερευνητικά συμπεράσματα, οι γυναίκες θεωρήθηκαν πιο ευαίσθητες στα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από τους άνδρες, όπως και εκείνες με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Στο περιοδικό Nature Human Behaviour δημοσιεύθηκαν τα νέα ευρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ