Τα αυγά διεκδικούν επάξια τον τίτλο των “superfoods”.
Τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος ενός αυγού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ο κρόκος περιέχει επίσης χοληστερόλη, λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως βιταμίνες D και E) και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα αυγά είναι επίσης ένα σημαντικό και χρήσιμο συστατικό για το μαγείρεμα.
Δείτε μερικά βασικά πλεονεκτήματα των αυγών για την υγεία του οργανισμού:
Προσφέρουν πλήρη πρωτεΐνη: Ένα αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, με τα εννέα «απαραίτητα» αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αυτά είναι τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν συνθέτει, αλλά λαμβάνει από τις τροφές. Το ασπράδι περιέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη και μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους και της χοληστερόλης.
Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά: Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα – ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Καταναλώνοντας ένα αυγό θα πάρετε:
- Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
- Σελήνιο
- Φώσφορος
- Χολίνη
- Βιταμίνη Β12
- Πολλαπλά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων
Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου: Αν και οι μελέτες ποικίλλουν, φαίνεται ότι ένα αυγό την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν μία φορά την ημέρα ένα αυγό, παρουσίαζαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν κατανάλωναν κανένα.
Είναι χορταστικά: Δοκιμάστε ένα αυγό στο πρωινό σας και θα νιώσετε περισσότερο γεμάτοι και χορτασμένοι, ενώ θα τρώτε λιγότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που τρώνε ένα αυγό το πρωί, καταναλώνουν 130 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.
Συμβάλλουν στην υγεία των ματιών: Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη συμβάλλουν στην υγεία των οφθαλμών και την μείωση της πιθανότητας για οφθαλμικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο διαθέτουν επίσης αυτές τις ουσίες. Τα αυγά όμως αποτελούν μια πλουσιότερη πηγή.
Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ευεργετική για την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, διαθέτουν χολίνη, μία ουσία που βοηθά τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στην καλή επικοινωνία και μετάδοση νευρικών σημάτων. Η χολίνη είναι επίσης πολύ σημαντική για τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες λόγω του μεγάλου ρόλου που παίζει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.