Αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικού φαρμάκου – Τιμωρία η φορολογία και το clawback

Ευκαιρίες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελούν η ζήτηση για ευρωπαϊκά ποιοτικά φάρμακα στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά με τη θέσπιση της αμοιβαιότητας των εγκρίσεων στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Εντούτοις, όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, οι ελληνικές φαρμακευτικές, στην εσωτερική αγορά, εκτός από την υψηλή φορολογία έχουν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς του rebate και του clawback.

«Έχουμε εργαζόμενους, παράγουμε, εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι’ αυτό», πρόσθεσε, και εξέφρασε την ελπίδα «να μην γίνουμε κι εμείς κίτρινα γιλέκα».

Επίσης στάθηκε με έμφαση στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του έχει προσλάβει 70 εργαζόμενος που έκαναν εκεί την πρακτική τους. «Δεν βλέπουμε τέτοιο επίπεδο σε άλλες χώρες», κατέληξε ο κ. Τρύφων.

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας επεσήμανε την αναστροφή της πτωτικής τάσης στην βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση την τελευταία τριετία, ωστόσο επισήμανε κινδύνους και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 8,7%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι από το 2015 και μετά βελτιώνεται.

Οι εξαγωγές αυξάνονται όμως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του εμπορικού ελλείμματος αν συγκρατηθούν εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών που συνοδεύει την ανάπτυξη.

Επίσης η απασχόληση στη βιομηχανία σημειώνει αύξηση 13% την τελευταία τριετία, όμως συνολικά το διάστημα 2009 με 2017 οι απασχολούμενοι στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 162.300.

Παρατηρείται επίσης ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται κυρίως στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας κλπ. και λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η μεταποίηση.

Υψηλό κόστος χρηματοδότησης
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βελτιωθεί με ανάπτυξη της καινοτομίας και όχι μέσω του μισθολογικού κόστους, ενώ υπογράμμισε πως όποιος έχει αποφασίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα και να χρησιμοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πρέπει να έχει στο επιχειρηματικό του σχέδιο, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία Νίκος Μπακατσέλος ανέφερε ότι παρά την κρίση το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις παραμένει γραφειοκρατικό και περίπλοκο, ενώ στα αδύνατα σημεία περιέλαβε την περιορισμένη εξαγωγική βάση (200 επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 80% των εξαγωγών, οι οποίες συνολικά έχουν μικρό μερίδιο στο ΑΕΠ) και τις χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ