Αυτά τα δύο σας φέρνουν πιο κοντά

Όπως αναφέρει το Journal of Marriage and Family, οι ερευνήτριες Karen Melton, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών για το παιδί και για την οικογένεια στο Κολλέγιο Επιστημών για την Υγεία και για την Ανθρωπότητα Baylor’s Robbins και η καθηγήτρια επιστημών για το παιδί και για την οικογένεια Maria Boccia θέλησαν να μελετήσουν πώς διαφορετικά είδη ψυχαγωγίας απελευθερώνουν οξυτοκίνη.

Και αυτό που είδαν είναι ότι, όποια δραστηριότητα κάνουν από κοινού τα ζευγάρια, τα φέρνει πιο κοντά και ενισχύει το συναισθηματικό τους δέσιμο.

Ειδικά οι άνδρες, όταν παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής με τις συντρόφους τους, απελευθερώνουν 2 – 2,5 φορές περισσότερη ποσότητα οξυτοκίνης. Ακολουθούν οι γυναίκες, που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τις ερευνήτριες. Πίστευαν ότι τα ζευγάρια, που παρακολουθούν μαθήματα τέχνης, θα ήταν προσηλωμένα στις οδηγές του δασκάλου και στους καμβάδες τους, παρά στο άλλο τους μισό.

Η Dr Melton εξήγησε: «Τυπικά, μια τάξη τέχνης δεν θεωρείται ένα ραντεβού αλληλεπίδρασης μεταξύ των συντρόφων. Αλλά μερικές φορές τα ζευγάρια, την ώρα που ζωγράφιζαν, επέλεγαν να αλληλεπιδράσουν, βάζοντας, για παράδειγμα, το χέρι τους γύρω από τον/την σύντροφό τους ή απλά λέγοντας «καλή δουλειά».

Εντοπίσαμε, επίσης, τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει το καινούριο περιβάλλον έναντι του οικείου περιβάλλοντος του σπιτιού, στην απελευθέρωση της ορμόνης. Αυτό δείχνει ότι η καινοτομία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν σχεδιάζουμε τα ερωτικά μας ραντεβού».

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, όλα τα παραπάνω έχουν συνέπειες στην καθημερινότητα του ζευγαριού και της οικογένειας. Το να βρίσκει κάποιους εκείνους τους μικρούς και απλούς τρόπους να αλληλεπιδρά με τον άλλον. Είτε στη διάρκεια ενός δείπνου, είτε μιας βόλτας, είτε όταν βοηθάει το παιδί του σε μια εργασία, είτε όταν, απλά, κάθεται στον καναπέ με το τάμπλετ.

«Είναι σίγουρα μια απλή συμβουλή, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε τη σκληρή δουλειά. Η δύσκολη συμβουλή είναι να βρίσκουμε χρόνο για τον ερωτικό μας σύντροφο και για την οικογένειά μας, αν θέλουμε να έχουμε οικογένεια», κατέληξε η Dr Boccia.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ