Βελονισμός: Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μεταξύ των γυναικών, που αντιμετωπίζουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ο βελονισμός συσχετίστηκε με μειώσεις των εξάψεων, της υπερβολικής εφίδρωσης, των μεταβολών της διάθεσης, των διαταραχών του ύπνου και των προβλημάτων στο δέρμα και στα μαλλιά.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός προσφέρει μια «ρεαλιστική» επιλογή θεραπείας για γυναίκες, που μπήκαν στην εμμηνόπαυση, αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι κοινά και, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, την υγεία, την ευημερία, καθώς και την παραγωγικότητα της γυναίκας.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα και μπορεί να συνεχίζονται για αρκετά χρόνια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριά εφίδρωση, συναισθηματική αστάθεια, διαταραχές του ύπνου, κόπωση, «μπερδεμένο» εγκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις, κολπική ξηρότητα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Τα ορμονικά και άλλα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν, μεν, τα διάφορα συμπτώματα, αλλά έχουν παρενέργειες. Και τα στοιχεία για άλλες, μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, όπως η άσκηση, η χαλάρωση και τα φυτικά / διατροφικά συμπληρώματα, δεν είναι πολύ πειστικά, λένε οι ερευνητές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ